latinica  ћирилица
11/03/2020 |  14:28 ⇒ 21:59 | Аутор: СРНА

Самоиницијативни потез Алкалаја о номинацији Силајџића

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је предсједника 74. засједања Генералне скупштине УН-а Тиђани Мухамеду Банде да је тек сазнао да је стални представник БиХ при УН у Њујорку Свен Алкалај информисао предсједавајућу Источно-европске регионалне групе Бесиану Кадаре да је наводно БиХ донијела одлуку да номинује Хариса Силајџића за почасног члана Комитета за награду Нелсон Мандела.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

- Желим да вас обавијестим да сам управо сазнао да је Свен Алкалај, амбасадор и стални представник БиХ при УН у Њујорку, упутио писмо 26. фебруара у којем обавјештава госпођу Бесиану Кадаре, амбасадора и сталног представника Албаније при УН у Њујорку, у својству предсједавајуће Источно европске регионалне групе за фебруар 2020. године, да је наводно БиХ донијела одлуку да номинује господина Хариса Силајџића, за почасног члана Комитета за награду Нелсон Мандела - истакао је Додик у писму, које је упућено и свим државама чланицама Источно-европске регионалне групе.

У вези са наведеним чињеницама, српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да жели да информише Мухамеда Банду да је то самоиницијативни потез амбасадора, који је без овлаштења и без одлуке институција БиХ иницирао поменуту кандидатуру.

- Уједно желим да додам да Предсједништво БиХ, које је надлежно за овакве одлуке, није било информисано нити је одлучивало о овој кандидатури. У том смислу, молим Вас да наведено писмо господина Свена Алкалаја сматрате ништавним - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је указао да је Алкалај злоупотријебио функцију сталног представника БиХ при УН и лажно обавијестио Источно-европску регионалну групу о овој наводној одлуци, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- У нади да ћете са своје стране, као предсједник 74. засједања Генералне скупштине УН, предузети адекватне мјере против овог акта, примите изразе мог искреног поштовања - наводи се у писму које је упутио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.