latinica  ћирилица
11/03/2020 |  18:40 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Дефинисати начин откупа домаће производње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ Борис Пашалић и Шемсудин Дедић сагласили су се да се са клаоничарима и фирмом која извози месо у Турску дефинише начин откупа домаће производње која се налази у регистрима надлежних ентитетских тијела.
Кошарац, Пашалић и Дедић - Фото: СРНА
Кошарац, Пашалић и ДедићФото: СРНА

Током данашњег састанка у Сарајеву на којем су размијењена мишљења о привременој забрани извоза јунећег меса у Турску због уочених неправилности, Пашалић и Дедић су подржали предузете мјере, са акцентом на неопходност укључења свих сертификованих клаоничких капацитета у БиХ за извоз меса у Турску.

Министри су разговарали и о прилагођавању легислативе у БиХ са правном тековином ЕУ с циљем коришћења ИПАРД средстава, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

На састанку је наглашено да постоји висок степен сагласности у вези са законом о пољопривреди и руралном развоју, те да ће у наредном периоду бити одржан састанак радних група за законе о храни и ветеринарству и да ће се разговарати о тачкама које још нису усаглашене.

Када је ријеч о закону о вину, истакнуто је да је то важно законско рјешење, с обзиром на тенденцију развоја виноградарства и производње вина у БиХ, те да је потребно прилагодити легислативу која регулише ову област са европским стандардима.

Кошарац је добио подршку два министра за иницијативу за пројекат електронског чиповања стоке као модел који ће унаприједити систем обиљежавања стоке, што је предуслов за организацију нултог пописа.

Саговорници су указали на значај отварања нових тржишта за домаће производе, те разговарали о испуњавању упитника за извоз црвеног меса у ЕУ и Кину.

У том контексту, Кошарац је информисан да је Република Српска окончала свој дио посла када је ријеч о испуњавању упитника за извоз црвеног меса у Кину, те да се чека да ФБиХ оконча своје обавезе.

Када је ријеч о испуњавању упитника за извоз црвеног меса у ЕУ, договорено је да у наредном периоду буде организован састанак представника Канцеларије за ветеринарство БиХ, помоћника ентитетских министара за ветеринарство и кабинета министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара, како би се разговарало о отварању ових упитника, односно дефинисале референтне лабораторије у БиХ.

На састанку је разговарано и о укидању вакцинација за класичну кугу свиња у ФБиХ, те је договорено да се крене у том правцу, у сарадњи са представницима надлежног федералног министарства и Канцеларије за ветеринарство.

Укидање ове мјере значило би наставак спољнотрговинског промета свињског меса у земље ЦЕФТА.

Кошарац, Пашалић и Дедић осврнули су се и на органску производњу хране, те констатовали да се овом требају посветити сви нивом власти у БиХ јер ће врло брзо бити третирано ЕУ стандардима.