latinica  ћирилица
11/03/2020 |  20:11 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

СНСД, Српски блок и ХДЗ БиХ напустили сједницу (ФОТО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ уврстио је у дневни ред сједнице Приједлог о смјени чланова Централне изборне комисије БиХ којима је истекао мандат и именовању нових чланова ЦИК-а, а посланици СНСД-а, Српског блока и ХДЗ-а БиХ били су против.
Представнички дом - Фото: Тwitter
Представнички домФото: Тwitter

Одмах по усвајању дневног реда сједницу су напустили посланици СНСД-а, Српског блока и ХДЗ-а.

Овај приједлог упутили су посланици Драган Мектић /СДС/ и Златан Бегић /ДФ/.

Претходно је шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ навела да јој из понуђених материјала није јасно да ли је уопште истекао мандат члановима ЦИК-а.

Она је додала да ЦИК још није потврдио изборне резултате за избор предсједника и потпредсједнике Федерације БиХ, па се по том основу да закључити да члановима ЦИК-а није истекао мандат.

Према њеним ријечима, предложени кандидати за нове чланове ЦИК-а не испуњавају прописане услове, а могуће је и да се налазе у сукобу интереса јер су чланови партијских руководстава.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић затражио је прекидање ове сједнице и да се прије њеног наставка организује тематска сједница са Савјетом министара о избору чланова ЦИК-а.

Он се обратио и посланицима СДА ријечима да се "превише играју и са државом и са парламентом БиХ", што потврђује и данашња подршка Мектићевом приједлогу.

Одлука (Фото: РТРС)

Према његовим ријечима, СДА је оспорио и избор министара за људска права и избјеглице у Савјету министара, а блокирао је и именовање директора Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Посланик Јасмин Енрић /А-СДА/ критиковао је Стевандића да крши Пословник о раду.

Посланик СББ-а Едита Ђапо рекла је да ова странка већ дуже није сагласна са персоналним саставом ЦИК-а, али да не може подржати понуђени приједлог.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић сматра да поменути приједлог Мектића и Бегића не треба ни стављати на гласање у вези са доношењем дневног реда, а сличан став изнио је и његов колега Предраг Кожул.

Одлука (Фото: РТРС)

Посланик СНСД-а Сања Вулић успротивила се покушајима да се ЦИК стави под политичку контролу појединих странака.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић сматра да предлагачи инсистирају на незаконитом приједлогу и да продубљују кризу у БиХ.

- Нећемо ни гласати ни присуствовати сједницама уколико прође овај приједлог - поручио је Радмановић.

Други замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто, која је и предсједник Привремене комисије за избор чланова ЦИК-а, такође, сматра да је поменути приједлог супротан Изборном закону БиХ.

Гласање (Фото: РТРС)

Она је упозорила СДА да је одговорна за ову спорну одлуку, која наноси велику штету за углед БиХ и процесе у БиХ.

И Кришто је запријетила напуштањем сједнице посланика ХДЗ-а уколико СДА и Мектић наставе да инсистирају да буде прихваћен, односно наметнут њихов приједлог.