latinica  ћирилица
12/03/2020 |  09:33 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Четири нова случаја вируса корона у Српској (ВИДЕО)

У Републици Српској регистрована су четири нова случаја заразе вирусом корона, саопштио је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- У првом случају ријеч је о мушкарцу и жени који су одмор провели у Аустрији и били у контакту са лицем из Хрватске које је заражено вирусом корона - рекао је Шеранић.

Он је навео да је у другом случају ријеч о мушкарцу и жени који су у Словенији били у контакту са зараженим лицем.

- Након повратка у Републику Српску лица су се јавила у надлежну здравствену установу. Након узетих брисева потврђено је да су заражени. Важно је да се сва заражена лица осјећају добро - истакао је Шеранић.

Вирусом корона у Републици Српској заражено је укупно осам лица. Под здравственим надзором налази се 376 особа, а у изолацији на Универзитетском клиничком центру петоро лица.

За три лица се чекају резултати налаза.

Министар Шеранић је подсјетио да у Српској није проглашено ванредно стање, већ да су уведене ванредне, односно превентивне мјере.

Шеранић захтијева од грађана да лаборатотијске налазе на раде у приватним лабораторијама јер оне нису овлаштене за то и не могу гарантовати валидност тестирања на вирус корона. Тестирање узорака на вирус корона врши Универзитетски клинички центар у Бањалуци за своје пацијенте, а за оне из других болница то чини Институт за јавно здравство Српске.

- Здравствени професионалци ће процијенити да ли особа треба да ради такву листу налаза. За све оне који не поштују Закон, који каже да је забрањено обављање микробиолошке дјелатности у приватним здравственим установама, подразумијева веома високе казне - рекао је он.

Подсјећамо, до 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања

Мјера обуставе наставе у школама и факултетима донесена је како би се смањио ризик због велике мобилности ученика и студената.