latinica  ћирилица
13/03/2020 |  07:46 ⇒ 09:58 | Аутор: Вечерње новости

Излијечен италијански "нулти пацијент": Доктори објаснили како

Италијански доктори Франческо Мојоли и Рафаел Брунораде успјели да излијече првог зараженог вирусом корона.

Њих двојица су за италијански лист "Коријера дела сера" открили како им је то пошло за руком, преносе Вечерње новости.

Мушкарац (38) је на одјељење интезивне његе у врло озбиљном стању завршио 20. фебруара, али до 9. марта више није требало да има интубацијску цијев за дисање и опоравља се.

- Вирус корона може озбиљно утицати и на најмлађе. Млади имају више оружја за борбу против вируса: третман "оживљавања" који укључује шок-терапије коктелима антивирусних лијекова, антибиотицима и, експериментално, онима које се користе за лијечење ХИВ-а, лакше могу поднијети они који нису већ физички ослабили - рекли су љекари.

- Да би лијечење било успјешно, мора постојати комбинација три чиниоца: терапије којом се одржава виталност (хидратација, вјештачко храњење итд.), третмани коктелима експерименталних лијекова и одсутност накнадних компликација - објаснили су.

- Значајан допринос шанси за опоравак даје одсутност других патологија, а то значи да, осим плућа, и други органи добро раде. Код млађих људи лијечење је теже ако постоје и компликације у лијечењу других органа попут срца, јетре и бубрега -казали су доктори.

- Критично али стабилно стање добар је знак. Мушкарац је у болници већ три недјеље па су љекари успјели да схвате ток болести: стање се брзо погоршава, потом слиједи дуга фаза стабилизације и коначно слиједи побољшање. Он је сад у јединици постинтензивне његе у Сан Матеу и налази се у фази коју лекари називају "одвикавањем", у којој се шок терапије поступно обустављају. Сам дише и у полусвијести је - наводе даље доктори.

- Он је постао симбол чињенице да се вирус корона може лијечити чак и кад је пацијент у врло озбиљном стању - закључили су.