latinica  ћирилица
13/03/2020 |  10:45 | Аутор: СРНА

Медицински карантин за мигранте

Влада Србије ће због вируса корона данас формално формирати два кризна штаба, а донесена је и одлука о медицинском карантину за мигранте који улазе у Србију, изјавила је премијерка Ана Брнабић.
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич) -
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич)

Она је навела да мигранти који од овог тренутка улазе у Србији морају да буду 14 дана у медицинском карантину.

- Донијели смо одлуку о прављењу медицинског карантина за мигранте у Миратовачком пољу /код Прешева/ зато што мигранти у овом тренутку морају да буду 14 дана у карантину да би се сузбила било каква евентуална зараза - рекла је Брнабићева за телевизију "Пинк".

Она је додала да је издата јасна инструкција да се сви објекти на ауто-путу - ресторани, пумпе, хотели, обезбиједе заштитним средствима и маскама јер радници долазе у контакт са великим бројем људи.

Брнабићева је навела да ће Министарство спољних послова Србије препоручити држављанима Србије коју су у угроженим подручјима у иностранству да за вријеме Ускрса не долазе у Србију.

Брнабићева је, уз апел грађанима и медијима да буду одговорни, истакла да не треба паничити, већ треба слушати савјете стручњака.

- Најгоре што сада можемо да се деси нама или било којој земљи на свијету је паника - добра ствар је што смо ово дочекали спремни, што пратимо и слушамо струку и доносимо адекватне мере - рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, уколико епидемиолози буду савјетовали, школе ће бити затворене, али за тим сада нема потребе.

Брнабићева је рекла да ће почети тестирање могућности за увођење дигиталне наставе ако буде потребно да се школе затворе.

Навела је да ће Влада Србије данас формално формирати тим за директну борбу против вируса, као и тим за отклањање економских посљедица насталих због појаве вируса корона.

Брнабижева је напоменула и да је од седам новозаражних вирусом корана, њих четири у кућној изолацији, док су три особе задржане на лечењу, те да је све под контролом.

У Србији је регистровано седам новозаражених вирусом корона, тако да је укупан број до јутрос у 8.00 часова достигао 31, саопштено је из Министарства здравља.