latinica  ћирилица
13/03/2020 |  11:46 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Још два случаја заразе у Српској (ВИДЕО)

У Републици Српској потврђена су још два случаја заразе вирусом корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

- Ријеч је о дјетету и особи млађе животне доби, из блиског контакта са јуче потврђеним случајем мушкарца и његове супруге, а који су имали блиски контакт са особом код које је потврђен нови вирус корона у Словенији. Они се осјећају добро, налазе се у кућној изолацији, а љекари Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука ће пратити њихово здравствено стање - наведено је у саопштењу Министарства.

У Српској је до сада вирусом корона заражено десет особа. Двије особе се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, а осам особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

Из Министарства наводе да је под здравственим надзором 571 особа. У питању су лица која судопутовале из подручја захваћених вирусом, те да је надзор завршен код 147 особе.

- Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона морају да се унутар 14 дана од доласка у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља. Путници који немају свог породичног доктора у Републици Српској потребно је да се телефоном јаве Институту за јавно здравство Републике Српске. За све информације у вези са овим питањима отворена је бесплатна телефонска линија 0800 50 555 - наведено је у саопштењу.

Додаје се да особе које се налазе у болничкој или кућној изолацији психолошку подршку могу да потраже путем "плавог телефона" Друштва психолога Републике Српске 0800 50 305.

- Још једном подсјећамо грађане, који се налазе у кућној изолацији, да поштују мјере које им препоручи надлежни љекар. Чланови који живе у истом домаћинству сa особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати дијељење предмета из непосредног окружења особе (четкице за зубе, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину) - наводи се у саопштењу.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске ће редовно обавјештавати јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Све остале препоруке особама које се налазе у изолацији доступне су на интернет страници Института за јавно здравство Републике Српске www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/грађани.

О епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској грађани се могу информисати на Фејсбук страници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.