latinica  ћирилица
13/03/2020 |  12:32 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Листа мјера за свештенике и вјернике у борби против ширења вируса корона

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске предочена је листа мјера за које сматрају да могу да буду од помоћи свима у борби против вируса корона, а односе се на понашање вјерника и свештенства у храмовима.
Епархија захумско-херцеговачка - Фото: илустрација
Епархија захумско-херцеговачкаФото: илустрација

Имајући на уму да није добро тврдоглавошћу и неодговорношћу, како грађанском тако и вјерском, "кушати Господа Бога", ризичним групама - старијим особама, особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен, препоручује се да у наредном периоду не присуствују богослужењима.

- Исто важи и за особе које осјећају било какве здравствене тегобе, укључујући и симптоме карактеристичне за прехладу и грип /повишена температура, кашаљ, главобоља, малаксалост, отежано дисање и слично/. Сви они, остајући код куће, нека молитвом буду повезани са својом браћом и сестрама у храму - наводи се у саопштењу које је потписао Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Владика Димитрије поручио је да свако ко жели да прими свето причешће може да се јави парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому, а свештеници који имају било какве симптоме попут повишене температуре, кашља, бола у грлу, малаксалости, кијавице, отежаног дисања и слично не треба да учествују у богослужењу.

- Свештеници нека благосиљају вјернике вербално и осјењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта. Вјерницима препоручујемо да не цјеливају руку свештеника, као и да физички контакт са другим вјерницима сведу на минимум - препорука је владике Димитрија.

Узимајућу у обзир савјете љекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, епископ Димитрије је замолио да се гужве у храмовима за вријеме богослужења што мање праве, а дјеца да што више времена проводе напољу или изван гужве.

Свештеници треба да се старају да су храмови за вријеме богослужења што боље провјетрени, а врата и прозори што више времена отворени.

- Вјерницима препоручујемо да поштовање светим иконама не указују цјеливањем него само наклоном /малом метанијом/. Свештеницима налажемо да осигурају да се цјеливајуће иконе чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице, мјеста за прислуживање и узимање свијећа... - истиче се у саопштењу.

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске наводе да по завршетку Свете литургије вјерници не узимају нафору из руке свештеника него сами из посуде за нафору.

- У свему осталом, молимо све да се придржавају упутстава Свјетске здравствене организације, надлежних медицинских установа и породичних љекара - наводи се у саопштењу.

Владика Димитрије је упутио вјерницима поруку љубави и подршке поводом појаве вируса корона, са молбом да у својим молитвама у ове дане Часнога поста не забораве на све оне који су заражени, нарочито оне чије је стање тешко или критично.

- Молимо се за све њих, њихове породице и пријатеље, као и за све медицинско особље које широм свијета пружа примјер жртве, саосјећања и љубави. Кад год се нађемо пред изазовом или било каквим искушењем, наше очи усмјеравамо ка Спаситељу, трудећи се да Његов примјер и Његова ријеч буду мјера и критеријум нашега понашања. Тако и у сусрету са пандемијом вируса "Ковид-19", вируса корона, свим нашим вјерницама и вјерницима шаљемо своју љубав и подршку - истиче се у саопштењу из Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Епископ Димитрије је истакао би као одговорни људи требало с пажњом и љубављу према својим ближњима посвједочимо своју вјеру у Христа, нарочито онима који су најрањивији од здравствених тегоба које овај вирус изазива, али и онима који су највише изложени опасности од заразе вирусом.

- Оно што треба да нас мотивише на опрез није само брига за сопствени живот који нам је Бог подарио, него и одговорност за добробит наших ближњих. Као што треба да се трудимо да се наша одговорност и опрез према овој пандемији никада не претвори у сијање панике и страха међу људима са којима живимо, тако и наша лична храброст и вјера никада не смију добити обрисе дрскости - навео је владика Димитрије.