latinica  ћирилица
13/03/2020 |  14:27 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Стање на тржишту нормално, нема потребе за прављењем залиха

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је стање на тржишту Српске нормално када је ријеч о снабдјевености основним животним намирницама.
Сузана Гашић - Фото: СРНА
Сузана ГашићФото: СРНА

- Не постоји страх да ширење вируса корона може довести до несташице животних намирница и нема потребе за паником и набавком залиха. Роба иде без проблема преко граница, а стање залиха код трговаца је уредно и могу да одговоре захтјевима тржишта - рекла је Гашићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је послије састанка са представницима већих трговачких ланаца, Привредне коморе и Инспектората Републике Српске истакла да је више од 70 одсто локалних заједница доставило податке о стању на тржишту који показују да је ситуација уредна.

- Уколико се и догоди да су у неком тренутку полице празне једини разлог за то је да радници нису успјели да их попуне. Имали смо у неким локалним заједницама повећану потражњу основних животних намирница и веће гужве, али нема потребе за таквим поступањем. Трговци су нас увјерили да је стање њихових залиха уредно и да могу да одговоре захтјевима тржишта - нагласила је Гашићева.

Она је навела да су их домаћи произвођачи, такође, увјерили да тржиште Српске није угрожено када је ријеч о снабдијевању основним животним намирницама.

- Наставићемо да пратимо стање на тржишту и снабдјевеност трговачких објеката и бићемо у сталној комуникацији са трговцима и локалним заједницама. Уколико дође до било каквог поремећаја имамо начина да се носимо са тим. Апелујем да грађани избјегавају стварање гужви јер тиме само праве веће проблеме и себи и трговцима - каже Гашићева.

Одговарајући на питање да ли ће бити вођено рачуна о томе да трговци не искористе ову ситуацију за неоправдана поскупљења, Гашићева је рекла да је управо због тога на састанку био и представник Инспектората Републике Српске.

- Инспектори су на терену. У сарадњи са републичким Инспекторатом ћемо спроводити додатне контроле. Трговцима смо рекли да пословање ускладе са тренутном ситуацијом, а Влада има мјере и начин да утиче на евентуалне непопуларне појаве с циљем стабилизације тржишта - навела је Гашићева.

Говорећи о посљедицама појаве вируса корона на туризам, Гашићева је истакла да још нема прецизних података о томе, али да туристичке агенције и власници смјештајних капацитета пријављују да туристи отказују аранжмане за март и април.

Предсједник Привредне коморе регије Бањалука Горан Рачић истакао је да домаћа прерађивачка индустрија има довољно капацитета и залиха да несметано функционише.

Он је рекао да је Привредна комора данас упутила Влади Републике Српске и Градској управи Бањалука допис којим је затражила да буду укинуте мјере које се односе на радно вријеме трговина.

- Одлука Кризног штаба у Бањалуци да буде скраћено радно вријеме је изазвала пометњу и панику код грађана што је резултирало гужвама у трговачким објектима и гомилањем залиха - каже Рачић.

Он је додао да је основни проблем немогућност извозника да производе испоруче на тржиште западне Европе јер се камиони враћају из Хрватске.

- Покушавамо да са Савјетом министара и Амбасадом БиХ у Хрватској ступимо у контакт са институцијама у Хрватској да бисмо ријешили то питање - истакао је Рачић.