latinica  ћирилица
13/03/2020 |  20:25 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Зељковић: Колеге из Кине доставиле клиничку слику вируса (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација се није промјенила, имамо 15 људи заражено вирусом корона, рекао је за РТРС вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.
Бранислав Зељковић -
Бранислав Зељковић

- Велики број информација стално пристиже. Разрађујемо све могуће сценарије, у контакту смо са колегама из Кине. У сваком тренутку сви грађани Српске морају знати да се одговорно понашају, да испоштују све смјернице јавних институција, јер то су једине смјернице које грађани морају да прате - рекао је Зељковић гостујући у Дневнику плус РТРС-а.

Нагласио је да су  у контакту са колегама из Кине, те да су они доставили клиничку слику вируса.

Потврдио је да да ће сви грађани БиХ који улазе у земљу ићи у изолацију на 14 дана, те додао да ће то рјешење добити на граничним прелазима.

Објаснио да особа која изађе из изолације и даље прати. 

- Када је отпуштен из изолације, пацијент добија прецизне информације о томе како да се понаша и када и гдје се јавља ради контроле - објаснио је Зељковић.

Поручио је да је важно да они који долазе у БиХ из иностранства испоштују препоруке и рјешења која ће добити на граници. 

- Значи, када уђу у БиХ иду у своје домове и не излазе 14 дана - појаснио је он.

Он је рекао да ће на граничним прелазима бити бројеви од свих домова здравља у које се грађани могу јавити.

- У суштини, физичко затварање граница подразумијева јачу контролу, интервјуисање и добијање информација. То је најјачи могући филтер који се може увести у ЕУ и код нас - навео је Зељковић.

Истакао је да клиничко-епидемиолошке службе раде даноноћно.

- Али ми немамо толико људства да испратимо и провјеримо све оне који треба да буду у изолацији. Грађани треба према овом питању да се односе веома одговорно - истакао је Зељковић.

Он је навео да су тражили од свих познатих добављача да доставе понуде за потрошни материјал.

- Апелујемо на добављаче да се епонашају договорно према нашим захтјевима - каже Зељковић.