latinica  ћирилица
14/03/2020 |  18:31 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Економија и корона вирус: Власти у ФБиХ морају слиједити Владу Српске

Власти у Федерацији БиХ по обичају касне, али мораће слиједити Владу Републике Српске што се тиче доношења мјера којима би се ублажиле посљедице корона вируса по домаћу привреду, сматра професор Економског факултета у Сарајеву, Жељко Шаин.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Он очекује да се федерални кабинет састане са представницима кантоналних влада колико у понедјељак, јер је, како каже, доношење мјера попут оних које предлаже Влада РС, сад већ питање сата и дана.

– Мјере које је предложила Влада РС, у смислу одгађању плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну предузећа за прошлу годину и исплату поврата пореза и доприноса на повећање плата из 2019., као и позив представницима банака у Републици Српској, како би се обезбиједио грејспериод за кредитне обавезе привредних субјеката, свакако су добродошле и у правом тренутку су осмишљене. Без обзира на структуру власти у Федерацији БиХ које је далеко компликованија од Републике Српске, због силине посљедица које се очекују, мораће се неке ствари хомогенизовати и у другом ентитету, иако се већ касни, сматра Шаин.

Слично реагује и његов колега на Економском факултету, Фикрет Чаушевић, који се такође нада да федерална Влада неће одуговлачити са мјерама.

– Мјере које је предложила Влада РС врло су рационалне и у овим околностима добродошле. Очекујемо да и Влада Федерације усвоји сличне мјере, јер је сасвим логично очекивати да ће се економске посљедице вируса осјетити на глобалном нивоу, каже Чаушевић. Сматра да је реакција неопходна и у Савјету министара БиХ, јер би то показало да су сви актери власти на свим нивоима свјесни могућих посљедица по привреду.

И Извршни комитет СНСД-а, уз инсистирање на увођењу мораторијума на кредитне обавезе, реструктуирања кредита и давања олакшица привредним субјектима, такође тражи да Савјет министара, у координацији са ентитетским владама ријеши питање транспорта робе кроз треће земље.

Исти захтјев стиже и из удружења економиста “СWОТ“. – Превоз робе кроз Хрватску, Словенију и, даље, Италију, једно је од кључних питања и у то треба да се укључе све надлежне институције и дипломатска тијела. Такође, сасвим су реални оквири и могућности да се предложене мјере у Републици Српској реализују, јер фискални капацитет постоји, а задужење у односу на јавни дуг је на прихватљивом нивоу, сматра извршни директор Удружења економиста Републике Српске – “СWОТ“, Саша Грабовац.

Ипак, Грабовац сматра да мјере не треба уводити линеарно, већ у разговору и договору са послодавцима и од сектора до сектора, како би се видјело шта је и коме у овом тренутку најпотребније. – Са синдикатима и послодавцима требало би размотрити и могућност да предузећа сада оду на колективни годишњи одмор, како би се, кад први удар кризе прође, могло поново прионути на посао, каже Грабовац.

Извор: novostiplus.org