latinica  ћирилица
16/03/2020 |  13:16 ⇒ 18:47 | Аутор: Независне

ФБиХ прогласила стање несреће због вируса корона

Влада Федерације БиХ прогласила је стање несреће због појаве вируса корона на подручју Федерација БиХ.
Влада Федерације БиХ - Фото: nezavisne novine
Влада Федерације БиХФото: nezavisne novine

Овом одлуком даје се пранви основ за дјеловање о свим кључним питањима по скраћеним процедурама. То подразумијева набавку опреме, ангажирање људства и свега осталог.

Задужене су све мјеродавне институције власти у ФБиХ, Кризни штаб у ФБиХ, мјеродавна министарства здравства, заводи за јавно здравство у ФБиХ, Федерална и кантоналне управе за инспекцијске послове, здравствене установе да максимално појачају провођење свих рестриктивних и расположивих мјера ради спречавања ширења коронавируса на територији ФБиХ.

Влада ФБиХ задужила је владе кантона да у извршавање наредби Кризног штаба Федералног министарства здравства укључе сва мјеродавна кантонална министарства у чијој је мјеродавности извршење појединачних наредби на подручју кантона, посебно полицијске службенике кантоналних управа полиције у случајевима када се утврди да се од особа над којим су прописане мјере заштите утврди да се мјере не извршавају те постоји основана сумња да је почињено кривично дјело кажњиво Кривичним законом ФБиХ.

Федерална управа цивилне заштите задужена је да осигура у што краћем року оперативност средстава намијењених за набавку опреме, карантина и друго. Владе Федерације БиХ обратит ће се Савјету министара те затражити хитну измјену члана 10. Закона о јавним набавкама БиХ како би се осигурало изузеће од примјене овог закона код набавке опреме и других ствари за потребе сузбијања ширења коронавируса.

Федерална влада тражиће од Савјета министара провођење мјера које се односе на примјену Процедура надзора путника у међународном промету као одговор на појаву коронавируса, а које су се до сада примјењивале према свим путницима који долазе с подручја Кине, Италије, Јужне Кореје, Ирана, Француске, Нјемачке и Шпаније, од сада примјењује и на све путнике без обзира на то из које земље долазе.

У том смислу потребно је наложити надлежним тијелима да се свим путницима који улазе у БиХ, без обзира на то да ли су бх. држављани или страни држављани - пропише кретање на период од 14 дана - самоизолација.