latinica  ћирилица
18/03/2020 |  12:10 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Војска Србије контролише граничне прелазе, мигрантске центре и болнице

Војска Србије је од данас, на основу ванредног стања проглашеног због вируса корона, под контролу ставила све граничне прелазе, овезбјеђује све болнице и контролише све прихватне центре и центре за азил са мигрантима.
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије) -
Војска Србије (Фото: Министарство одбране Србије)

Снаге Војске Србије распоређене су у центре за азил у Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи и Крњачи, те у прихватне центре у Прешеву, Бујановцу, Врању, Босилеграду, Пироту, Обреновцу, Адашевцима, Шиду, Принциповцу, Сомбору, Кикинди и Суботици.

Припадници Војске Србије ће у сарадњи са полицијом и Комесаријатом за избјеглице и миграције, ради спречавања неконтролисаног кретања лица која могу бити носиоци вируса и самовољног напуштања центара за азил и прихватних центара, вршити појачан надзор, контролу уласка и изласка и спољашње обезбјеђење ових објеката.

- Војска Србије је контролу над прихватним и центрима за азил преузела како би припадници полиције могли да се посвете контроли мјера Владе Србије о забрани и ограничењу кретања - саопштено из Министарства одбране Србије.

Конкретно ангажовање припадника Војске Србије регулисано је одлукама и наређењима министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића из њихових надлежности на пружању подршке цивилним властима у спречавању ширења вируса корона.

Према раније прописаним мјерама, Војска Србије ангажована је на обезбјеђењу и контроли јавних објеката, болница, аеродрома у Београду и Нишу, те аутобуских станица у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Панчеву.

Припадници Војске Србије на граничним прелазима пружају помоћ надлежним државним органима на контроли преласка границе.

Војска Србије предузела је неопходне мјере за припрему јединица Атомско-биолошко-хемијске одбране за деконтаминацију терена и објеката ради спречавања ширења вируса корона.

- Приликом извршења свих задатака Војска Србије предузима све мјере заштите од вируса корона у складу са препорукама надлежних служби - поручили су из ресорног министарства.