latinica  ћирилица
18/03/2020 |  12:55 ⇒ 25/03/2020 | 08:41 | Аутор: СРНА

Михајловић: Стојимо на располагању за све ситуације

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић изјавио је Срни да је ова организација, када је ријеч о актуелној епидемиолошкој ситуацији у вези са вирусом корона, спремна да дјелује са свим људским, материјалним и другим средствима којима располаже.
Црвени крст Републике Српске -
Црвени крст Републике Српске

- У сарадњи са свим установама и субјектима стојимо на располагању за извршење одређених задатака како би дјеловали што је брже могуће. Мисија Црвеног крста јесте олакшавање људских патњи, заштита људских живота и међу првима ступамо у дејство - истакао је Михајловић.

Према његовим ријечима, све општинске и градске организације су чланови Штаба за ванредне ситуације, имају волонтере и тимове за пружање прве медицинске помоћи, социјалне заштите, као и пружање подршке свим рањивим групама у виду смјештаја и исхране.

Михајловић је навео да се у ситуацији изазваној појавом вируса корона у фокус стављају старија лица која живе без ближих чланова, корисници јавне и народне кухиње и клијенти туђе његе, те позвао становништво да им помогну у тим мисијама.

- Тимови волонтера помажу старим лицима која су непокретна, тако што им носе лијекове и храну. С обзиром на наредбу да старија популација остане код куће због епидемије тај број ће бити удвостручен и свака помоћ би нам добро дошла - истакао је Михајловић.

Он је нагласио да сваки волонтер мора бити прегледан прије него што крене на терен, као и да мора да посједује одговарајућу заштитну опрему, упозоравајући при томе на евидентну несташицу заштитних маски.

- Морамо заштитити наше волонтере јер су то млађе особе које раде са ризичним групама људи - нагласио је Михајловић.