latinica  ћирилица
18/03/2020 |  14:16 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Сукоби полиције и миграната на грчко-турској граници (ВИДЕО)

Припадници грчке полиције употријебили су сузавац након што је око 500 миграната покушало да сруши ограду на граници са Турском и уђу у Грчку, саопштено је из полиције.

У саопштењу се наводи да су нереди почели током ноћи, код ограде јужно од граничног прелаза Кастаниес, и да је све трајало око два часа.

Из грчке полиције истичу да је турска страна испалила сузавац ка грчкој граници.

Процјењује се да се око 2.000 миграната и даље налази на граници Грчке и Турске, неколико седмица након што је Турска саопштила да ће отворити границу са Европом, охрабрујући тиме мигранте и избјеглице који живе у тој земљи да покушају да прећу у Грчку, која је чланица ЕУ.

Десетине хиљада људи кренуло је према граници, упркос инсистирању Грчке да је источна граница, која представља и спољашњу границу ЕУ, затворена, јавио је АП.

Насиље је почело неколико часова након што је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган одржао групну видео-конференцију са лидерима Француске, Њемачке и Велике Британије, са којима је разговарао о мигрантској кризи, проналаску рјешења за сукобе у Сирији и обезбјеђивање хуманитарне помоћи за сиријску покрајину Идлиб.

Јучерашња конференција одржана је након што су европски лидери одлучили да не путују у Истанбул због кризе у вези са ширењем вируса корона.

На конференцији су, поред Ердогана, учествовали њемачки канцелар Ангела Меркел, британски премијер Борис Џонсон и предсједник Француске Емануел Макрон.