latinica  ћирилица
18/03/2020 |  14:32 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Додик: Неодговорни нас све угрожавају (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да неодговорни грађани својим понашањем угрожавају јавно здравље и борбу против вируса корона.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Влада Српске ће данас донијети одлуку да се на свим граничним прелазима поставе пунктови - додао је.

 Истакао је да је овај вирус невидљива опaсност.

- Зато преузимамо низ мјера, и то тражи солидарност, која је неопходна. Влада Република Српске је предузела све мјере, док то не могу да кажем за Владу Федерације БиХ. Опасност је оног тренутка када епидемија постане масовнија, јер Домови здравља не могу примити велики број људи, и то постаје изазов - нагласио је Додик за РТРС.

Истакао је да грађани Републике Српске поштују мјере.

- Али, примјетили смо да неке љуи који су дошли из иностранства шетају се около, док наши грађани поштују мјере. . Република Српска мора већ данас да рјеши питње своје самоодбране. Нисмо поражени, али јесмо забринути. Желимо да спријечимо улазак људи који су носиоци вируса, и да их ставимо у карантине. У Предсједништву БиХ су несигурни, хоће или неће. Желим да похвалим банњалучку локлану управу која добро ради, али прије свега становништво кој је дисциплиновано, и то је најбољи доказ колико смо одоговорни - навео је Додик у емисји Интервју РТРС-а.

Рекао је и да су званичници у контактима са амбасадом Кине у БиХ и другим свјетским организацијама, те додао да је циљ да се добију неопходна средства.

- Поносан сам на наше људе. Али сада више него икада важи она народна "у се и у своје кљусе" - поручио је он.

Додик је оцијенио да је читав концепт солидарности на којем почива ЕУ пао на случају пандемије вируса корона и да се Република Српска у овој ситуацији може ослонити на Србију.

- Данас имате немогућу ситуацију да је Њемачка затворила границу према Француској, Аустрији, Швајцарској, Чешкој. ЕУ је затворила своје границе - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је та иста ЕУ годинама уназад БиХ припремала за неки свој концепт и проводила процедуре које су одговарале само Унији, док је данас, у ситаацији када је проглашена пандемија, оставила ову земљу да се сама сналази.

Указао је на неодговорност неких западних европских партнера да донесу одлуку да искључе земље изван ЕУ да набаве респираторе и медицинску опрему, што говори о томе колико не треба вјеровати и колико нема солидарности.

- Нама је важна превенција. У тој превентивној борби ми смо "откачени" од ЕУ која с правом или не само себе штити. На овој причи пада читав концепт ЕУ - оцијенио је Додик.

Он је указао да је овај проблем дошао нама са Запада.

- Европа је неспремна на ово све што се догодило јер је самоозаљубљена и сматрала да је довољно паметна да се може одбранити не чинећи ништа. Сада видимо које су то драматичне мјере - рекао је Додик.

Он је указао да је у садашњој ситуацији тешко замислити и реаговање Италије којој Њемачка, Француска и друге земље, такође, нису дали неопходне лијекове и опрему.