latinica  ћирилица
18/03/2020 |  17:20 ⇒ 19/03/2020 | 08:45 | Аутор: СРНА

До 30. марта забрањена сва окупљања и рад угоститељских објеката

Републички штаб за ванредне ситуације до 30. марта у Републици Српској забранио је сва јавна окупљања, рад у угоститељским објектима свих категорија, рад трговинама осим трговина прехране и роба широке потрошње, апотека и пољопривредних апотека.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Републички штаб донио је закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона /Ковид 19/ с циљем спровођења ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва који ступа на снагу даном доношења, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

До 30. марта забрањује се рад свадбеним салонима, рад фитнес центрима /фитнес, боди-билдинг клубовима и случним облицима организовања/, рад базенима, велнес и спа центрима засебно и у склопу хотелског смјештаја, рад дјечијим играоницама, пијацама, приватним стоматолошким амбулантама, рад приређивача игара на срећу, спортских организација и школа спорта, те тренинга и организовања такмичења за спортисте свих категорија.

Закључком се ограничава рад у трговачким центрима од 7.00 до 18.00 часова, гдје могу радити само трговине прехране/робе широке потрошње, апотеке и пољоприврене апотеке ако се налазе у тржном центру, трговине прехране/робе широке потрошње, трговине сточне хране и трговине на велико од 7.00 до 18.00 часова, драгсторима и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача /искључиво у погледу продаје њихових производа/ од 7.00 до 22.00 часова.

Из Штаба наводе да рад у овим субјектима треба организовати уз предузимање мјера као што су ограничавање броја људи који истовремено могу бити у затвореном продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити, испред благајни означити и организовати размак између купаца од најмање једног метра, у затвореном продајном простору потребно је омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и појачане хигијене.

Јавним кухињама дозвољен је рад преко шалтера, без услуживања/послуживања у објектима, достава животних намирница је дозвољена од 7.00 до 18.00 часова за оне субјекте који су регистровани за обављање те дјелатности уз максималне мјере хигијене и сигурности које ће контролисати контролни органи.

Хотели, мотели и хостели могу пружати услуге смјештаја у свом простору за своје госте, а услуге хране и пића само за госте хотела, мотела и хостела.

Бензинске пумпе и гасне пумпне станице могу да раде без ограничења када је ријеч о продаји горива, других нафтних деривата и гаса, са ограничењем за дио бензинске пумпе у којем је смјештен продајни објеката од 7.00 до 18.00 часова.

Апотеке и пољопривредне апотеке могу да раде без промјене радног времена, уз ограничење броја људи који истовремено могу бити присутни у истом продајном простору, тако да се на улазу регулише број особа које истовремено могу улазити, испред благајни треба означити и организовати размак између купаца од најамање једног метра, а у затвореном продајном простору омогућити брз проток купаца, брз излазак из објеката и мјере дезинфекције и појачане хигијене.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су да организују свој рад тако да у свим организационим јединицама републичких органа управе и органа јединица локалне самоуправе и осталих субјеката који врше јавна овлаштења организују рад са минималним бројем потребних извршилаца на лицу мјеста, а остала лица да упуте на рад од куће или рад код куће.

На улазу у све службене просторије ових органа, које пружају услуге грађанима, треба ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, онемогућити задржавање у просторијама органа и прављење дужих редова у затвореном простору.

Наложено је и одржавање растојања између грађана у затвореним просторима управе од најмање једног метра уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Домови здравља ће реорганизовати свој рад по усаглашеним препорукама и закључцима ресорног министарства.

При томе ће се организовати за пружање здравствене заштите примарно особама које могу бити заражене вирусом корона, приоритетно и без задршке спроводити мјере анкетирања лица која су била у контакту са зараженим, са предлагањем кућне изолације за све особе првог контакта и достављати Институту за јавно здравство и надлежним институцијама све тражене податке у складу са препорукама.

За домове здравља обавезно је и да организују без прекида /24 часа/ службу јављања, давања одговора и услуге лицима која ће се јављати због уласка у земљу на граничним прелазима, пружање стоматолошких услуга у хитним случајевима уз поштовање свих превентивних мјера.

Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу и рестриктивније мјере у односу на мјере донесене овим актом.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе, те правна лица која врше јавна овлаштења дужни су у случају доношења аката или измјена у начину рада без одгађања да доставе извјештај стручно-оперативном тиму формираном за потребе Републичког штаба за ванредне ситуације.