latinica  ћирилица
19/03/2020 |  10:56 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Бањалука: Почела изградња кружне раскрснице код "Леснине" (ФОТО)

У Бањалуци је данас почела изградња кружне раскрснице код "Леснине", а вриједност овог пројекта је 1,3 милиона КМ, док је рок за завршетак радова, које ће извести предузеће "Нискоградња" из Лакташа, 120 дана.
Изградња нове 11. кружне раскрснице у граду, на локацији код „Леснине“ (фото: Град Бања Лука) -
Изградња нове 11. кружне раскрснице у граду, на локацији код „Леснине“ (фото: Град Бања Лука)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и вршилац дужности директора предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић, који су присуствовали почетку радова, данас су размијенили и споразуме о реконструкцији Улице Ивана Горана Ковачића, а вриједност ових радова је два милиона КМ.

Радојичић је навео да је ово једанаеста кружна раскрсница у Бањалуци у посљедње три-четири године, а, како је нагласио, ријеч је о врло фреквентној раскрсници на којој се, у нормалним околностима, дневно региструје око 1.100 пролаза аутобуса.

- Вршимо уједно повезницу источног и западног транзита. Читава линија од новог зеленог моста, преко продуженог источног транзита, неколико кружних раскрсница на тој траси овдје се спаја на сјеверној тачки са западним транзитом - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да се споразум, који је данас размијенио са Нешићем, односи на реконструкцију Улице Ивана Горана Ковачића која треба да се ради у ширем профилу до скретања за Тржни центар "Тропик" - имаће четири траке, те бициклистичке и пјешачке стазе.

- На овај начин бисмо са само једним или два семафорска регулисања раскрсница имали практично повезаност од западног транзита код "Центрума", па све до новог зеленог моста - појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, источна обилазница, која је већ источна трансверзала која пролази кроз град биће веома проходна и омогућиће олакшан саобраћај за цијели град.

Радојичић рекао је да ће проћи и криза у вези са вирусом корона и да град треба да настави нормалан живот, те да максимално подстакне економску активност јер би заустављање радова у оквиру пројекта "Бањалука се гради" и јавних инвестиција било погрешно и створило би проблеме за економију.

- Већ ће обустава неких дјелатности сигурно имати негативне ефекте, али ће град одржати и финансирати све јавне инвестиције планиране за ову годину. Они који имају уговоре са градом могу да рачунају на то и настојаћемо да тај дио активности помогнемо, да се превазиђе ова криза - рекао је Радојичић и додао да су активна сва градилишта на подручју града.

Нешић је рекао да је ријеч о модерној кружној раскрсници са двије траке.

- Имаћемо двије улазне и двије излазне траке, а након тога ћемо урадити и 140 метара у правцу Улице Ивана Горана Ковачића. Данас смо потписали и споразум о реконструкцији ове улице у вриједности два милиона КМ. "Путеви Српске" ће у потпуности финансирати модернизацију ове улице властитим средствима, док ће град ријешити имовинско-правне односе и урадити потребни пројекат - навео је Нешић.

Он је нагласио да су радови на кружној раскрсници вриједни 1,3 милиона КМ, рок за завршетак је 120 дана, а извођач је предузеће "Нискоградња" из Лакташа.