latinica  ћирилица
19/03/2020 |  13:27 | Аутор: СРНА

Кон: Има заражених љекара, али су изоловани

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да у Србији има љекара заражених вирусом корона, али да су они и људи са којима су контактирали изоловани.
Предраг Кон -
Предраг Кон

Он је напоменуо да је немогуће избјећи да се медицинско особље зарази и нагласио да здравствени радници не би смјели да раде ако имају чак и благу респираторну инфекцију.

- Чак и ако се осјећа добро, не смије да ради, не само због себе, него и других. То се тешко разумије јер су здравствени радници научили да раде и када им није добро, а сада је ситуација када се то не смије - поручио је Кон.

Он је за "Спутњик" рекао да не могу сви љекари бити тестирани, али да се сви са симптомима морају повући са радног мјеста.

Кон је напоменуо да су у почетку тестирани само они грађани који су долазили из заражених подручја, а да се сада тестирају они који имају тешку акутну инфекцију.

- Не тестирамо оне са лаким и благим случајевима. Циљ нам је да спасавамо животе. Донијели смо рационалну одлуку. Не би било довољно тестова ако би тестирали све који то желе - рекао је Кон.

Он је навео да и они који немају симптоме обољења могу да преносе вирус, али је у тим слулчајевим пренос много мањи.

Кон је упозорио на опасност самосталног узимања лијекова, попут антибиотика, напомињући да у таквом случају постоји могућност од резистенције.

- Оно што ја знам је да су у експерименталној фази одређени виростатици и вироциди који се у оваквим ситуацијама уз пристанак пацијената евентуално и дају, али то ми немамо, имамо све остало што се даје у свијету - рекао је Кон.

Он је додао да вакцине још нема, да се улази у другу фазу клиничког испитивања, али да је то још далеко од допуштене примјене.

Поводом забране изласка старијима од 65 година у урбаним срединама и од 70 у руралним, Кон је рекао да се јако лоше осјећа због те мјере, али да сви морају да разумију да је она изречена како би се становништво сачувало.

- Има нас доста који већ размишљамо шта би била алтернатива, шта можемо да препоручимо да могу да излазе мало, али контролисано - рекао је Кон.