latinica  ћирилица
20/03/2020 |  08:46 | Аутор: СРНА

Кон: Режим борбе треба да траје још шест седмица

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да Србија у садашњем режиму борбе против вируса корона треба да живи још шест седмица, а да ће кључна бити предстојећа - трећа.
Предраг Кон -
Предраг Кон

Он је истакао да је Србија завршила другу седмицу борбе са вирусом корона са 103 заражена случаја без иједног смртног.

- Укупно гледано није тако лоше, било би идеално када би се тако наставило. Убрзано повећање броја заражених је очекивано, али се то убрзање није догодило - рекао је Кон за РТС.

Кон је рекао да је 12. дана од појаве вируса почео раст броја обољелих, а да ће тренд крајем треће седмице показати да ли мјере које се спроводе дају резултат у циркулисању вируса.

- Неће криза проћи за седам дана, ми треба да изгурамо епидемију, али је циљ да је развлачимо и видјећемо да ли мјере дају резултате. Ако дају, онда их треба наставити - рекао је Кон.

Он је истакао да је ово што је примијењено заиста неопходно и да су мјере донијете на вријеме, а неке и раније него што је било непоходно, попут затварања школа.

- Епидемиолози се повлаче сада у друге редове јер је вирус откривен, а сада треба да ради примарна заштита која мора да се реорганизује и да буду у контакту са својим пацијентима - рекао је Кон.

У Србији је регистровано још 15 особа позитивних на вирус корона, па је број заражених порастао на 118, саопштено је јутрос из Министарства здравља.