latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:54 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Бањалука: Од прошле сједнице 11 новообољелих; Мјере на снази до 30. марта (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се све мјере које је град наложио продужавају до 30. марта.
Игор Радојичић -
Игор Радојичић

Радојичић је навео да су у Бањалуци до сада регистрована 34 случаја вируса корона, те да је у односу на претходну сједницу број заражених у граду повећан за 11.

- Девет њих је везано за постојећи кластер, а двоје је из појединачних кластера, односно ради се о лицима која су добили вирус у иностранству или на неком другом мјесу - појаснио је он.

Радојичић је рекао да је најбоља вијест што је нулти кластер, повезан са Основном школом "Бранко Ћопић", угашен након двоседмичне изолације и благовременог реаговања надлежних.

- То је доказ да се благовременим мјерама може превентивно дјеловати. Фокус и приоритет је да пратимо постојеће кластере тако да први контакти буду под надзором и да се спријечи ширење - рекао је он.

Радојичић је истакао да се константно повећава број лица под надзором.

- Благовременим мјерама се може дјеловати. Наредних седам дана цијенимо да је критично. Још увијек нисмо достигли врхунац у Бањалуци. Важно је да се сви грађани придржавају издатих мјера. Можда смо досадни, али веома је важно - рекао је он.

Градоначелник Бањалуке је подсјетио да су за старија лица и лица са инвалидитетом, те труднице, омоућене линије помоћи.

- Трећа линија је преко Центра за социјални рад, а четврта преко телефона која су од јуче у функцији. Имамо капацитет да можемо дневно извшити више од 1.000 снабдјевања намирницама, што је довољно у овој фази, а очекујемо да ћемо уврстити и доставу лијекова из апотека - навео је он.

Радојичић је рекао и да је Град затражио помоћ МУП-а у вези спречавања јавних окупљања.

- И даље је видљив јако велики број окупљања грађана на излетиштима. Корисно је прошетати, али нисмо ништа направили ако се у Парку "Младен Стојановић", или на Бањ брду, окупља 1.000 грађана, јер се вирус контактом преноси - навео је он.

Радојичић је истакао да Комунална полиција од јутрос провјерава да ли се лица која су у кућној изолацији придржавају мјера, те да у случају кршења правила слиједи казна.

Директорка бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је да се у Бањалуци под здравсвеним надзором налази 1.889 лица, те да је 585 у кућној изолацији.

- У Дому здравља су прегледана 133 лица са респираорним проблемима - навела је она.