latinica  ћирилица
20/03/2020 |  10:49 | Аутор: СРНА

Љајић: Изгубљена туристичка сезона

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је данас да је због вирус корона ова туристичка сезона изгубљена и да би штета могла да се смањи уколико би до јуна била завршена криза.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

- Можемо само да сањамо туристичку годину какву смо имали прошле године. Ова година је најављивала да ће бити најбоља, јануар је био фантастичан, а онда је дошла пандемија - рекао је Љајић

Он је за Телевизију "Пинк" рекао да, према закону, грађанима мора бити враћен новац за туристички аранжмане и да се процјењује да је њих 100.000 то већ и остварило.

Према његовим ријечима, проблем је са људима који су крајем фебруара на Сајму туризма у Београду уплатили туристичке арнажмане за мај.

- Покушавамо заједно са агенцијама и путницима да се нађе рјешење јер су агенције платиле хотелијерима, као и трошкове превоза. То су стварни трошкови агенцији - рекао је он.

Љајић је рекао и да надлежни покушавају да нађу начин како да обештете агенције, те да је једна од могућности да оне у року од годину дана обезбиједе путнику исти или аранажман на другој дестинацији.

- То је за нас велика борба јер мора да заштитимо путнике, али и агенције јер су у њима људи запослени. Шта ако банкротирају? У свему мора да се тражи компримис и баланс - рекао је он.