latinica  ћирилица
20/03/2020 |  11:34 | Аутор: СРНА

Добој: Нема заражених, 739 под надзором

У Добоју нема лица позитивних на вирус корона, а под надзором их је 739, а 16 је изашло из надзора, речено је из добојског Штаба за ванредне ситуације.
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол Лука - Фото: РТРС
Добој - ЈЗУ болница Свети апостол ЛукаФото: РТРС

Директор Регионалног центра Института за јавно здравство Српске Владо Ђурђевић навео је да је у добојској регији тренутно једно лице позитивно на вирус корона, а ријеч је о здравственом раднику из Модриче који је био у Бањалуци.

- Данас ће бити тестирана још једна особа која је путовала са тим лицем - навео је Ђурђевић.

Он је истакао да се једно лице из Добоја, које је јуче стигло из иностранства и било у контакту са зараженим особама, налази на кућној адреси под строгим здравственим надзором.

Епидемиолог у Дому здравља Добој Ана Ћекић Стевановић каже да је епидемиолошка ситуација у Добоју стабилна и апеловала да лица у самоизолацији испоштују препоручене мјере надлежних институција, а грађани да смање социјални контакт и придржавају се препорука.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић замолио је грађане да се директно обраћају Хигијенско-епидемиолошком заводу Дома здравља, а не болници, која је због превенције вируса корона обуставила редовне хируршке програме и све дијагностичко-терапијске процедуре које нису хитне.

Гајић појашњава да се ове мјере не односе на лијечење пацијената обољелих од малигних болести.

Он је подсјетио да је и даље на снази мјера забране посјета у овој болници и да је обавезно јављање радницима обезбјеђења на улазу.

Гајић каже да ова здравствена установа у случају потребе има довољан смјештајни капацитет и да нема мјеста за панику.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је грађанима за досадашњу дисциплину, а привреднике замолио за стрпљење и најавио да ће на данашњем Штабу бити дефинисано ко шта може да ради у наредном периоду.

Он каже да локална управа спроводи наредбе Републичког штаба за ванредне ситуације и позвао грађане на одговорност.

Јеринић је навео да на подручју града није било евидентираних кршења наредби који се тичу радног времена, док је један такав случај евидентиран на руралном подручју и санкционисан је.

Према његовим ријечима, евидентиран је одређен број случајева да су лица под надзором кршила наредбу самоизолације.

Јеринић каже да престају са радом вртићи и да ће бити извршен поврат средстава у периоду док траје ванредна ситуација.