latinica  ћирилица
20/03/2020 |  11:39 | Аутор: СРНА

Слободне резерве Централне банке БиХ искористити за смањење штете

Привредна комора Републике Српске изражава жаљење због одбијања иницијативе власти Српске да слободне резерве Централне банке БиХ изнад покрића у систему каренси борда буду искориштене за стабилизацију и умањење посљедица на привреду изазваних усљед ширења вируса корона, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Благојевић је истакао да, имајући у виду ограничена средства којима располаже БиХ, степен развијености и снагу и структуру домаће привреде, негативне посљедице вируса корона неће бити лако првазићи, а посебно не у кратком року.

Према његовим ријечима, то за посљедицу може имати још теже услове за опоравак и стабилизацију.

- Због тога је неопходно хитно пружити подршку санирању штете и спречавању гашења привредне активности и отпуштања радника. Зато је важно да у функцију буду стављена средства за интервентно ублажавање негативних ефеката изазваних утицајем вируса корона према критеријумима које ће дефинисати надлежни органи, а то су управо средства изнад обавезних резерви Централне банке БиХ - каже Благојевић.

Власти Српске предлажу да буду искориштене слободне резерве Централне банке БиХ изнад покрића у систему каренси борда и средства која је могуће обезбиједити смањењем обавезне резерве комерцијалних банака код Централне банке за одржавање фискалне стабилности ентитета и помоћ привреди у превазилажењу тешкоћа које изазива ширење вируса корона.