latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:41 | Аутор: СРНА

Несметан проток робе и здравствене заштите, грађани да не путују

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је Срни да се у условима ванредне ситуације у Србији и од јутрошњег затварања граница за путнички саобраћај, између Србије и Српске несметано одвија проток робе, као и све у вези са здравственом заштитом, те позвао грађане да одгоде путовања.
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

Цицовић је навео да су, након одлуке Владе Србије о затварању студентских домова, студенти из Републике Српске поступили у складу са том одлуком и напустили домове, као и да су јасно дефинисане процедуре медицинског транспорта болесника.

Он је напоменуо да се Представништву Републике Српске свакодневно јављају суграђани Српске, које прије свега интересује ситуација када је у питању граница између Републике Српске, односно БиХ, и Србије.

- Поготово од јутрос имамо позиве због одлуке Владе Србије да се заустави путнички саобраћај и уопште улазак у Србију, осим уласка робе - рекао је Срни Цицовић.

Он каже да Представништво савјетује грађанима да досљедно поштују мјере Владе Србије, имајући у виду начин на који се вирус корона преноси, те да без пријеке потребе не напуштају градове и средине у којима живе и тако допринесу свему што чине владе Српске и Србије у борби против ширења заразе.

- На тај начин ћемо најбоље помоћи и Републици Српској и Србији - рекао је он.

Он каже да располаже информацијама да су студенти из Српске отишли из студентских домова у Србији, те истиче да нико од њих није телефоном завао Представништво Српске.

Цицовић је рекао да је најважније да између Републике Српске и Србије функционише слободан проток роба, као и све оно што је у вези са здравственом заштитом грађана Српске уколико буду упућени на лијечење у Србију.

- Потпуно су усаглашене процедуре и ту немамо никаквих проблема. Сви се морамо у овом тренутку стрпити, поштујући мјере, јер тако прије свега поштујемо себе и водимо рачуна о себи и о нашим најближим - истакао је Цицовић.

Он је замолио све грађане да у наредних пет седмица, како стручњаци и препоручују, поштују заштитне мјере влада Српске и Србије.

Цицовић је рекао да ће се за све што се тиче међусобне комуникације, протока робе, па и људи између Српске и Србије, увијек наћи рјешење и да ће сваки проблем бити ријешен, јер су владе, односно штабови у дневној комуникацији.

- За сада нема неких изражених проблема. Има позива, људе интересује каква је ситуација на граници, поготово од јутрос, али ми им свима сугеришемо да је у овом тренутку најважније да остану гдје су и, ако немају преку потребу, одгоде планирано путовање и посвете се себи - истакао је Цицовић.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић јуче изјавио да је са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком разговарао о помоћи, те да ће Србија у склопу свега што ради, прије свега, кад су респиратори у питању, настојати да помогне и Републици Српској да на најбољи начин рјешава све проблеме у борби против вируса корона.

Цицовић је напоменуо да постоје потпуно јасне процедуре када су у питању медицински случајеви и ту нема проблема.

- Јуче смо потпуно јасно дефинисали и случајеве када се болесник отпусти из медицинске установе у Србији, а захтијева транспорт и потребу да санитетско возило дође из Републике Српске и преузме га и транспортује до одредишта у Републици Српској. Потпуно је јасна процедура - навео је он.

Он каже да се захтјев, односно информација упути према Министарству спољних послова Србије, односно формираној служби за вирус корона и сваки транспорт ће бити одобрен, тако да не постоје проблеми по том питању.

Цицовић је рекао да до сада није неки пацијент оболио од вируса корона у Српској хитно био пребациван у Србију.

- Према информацијама којим располажем, такав случај нисмо имали - рекао је Цицовић, наводећи да је у Српској све под контролом и да се здравствени систем успјешно бори против заразе и пружа максималну медицинску подршку и логистику обољелим.

Цицовић је рекао Срни да било ко да се јави у Представништво - из Српске или Федерације БиХ, буде упућен на мјере Владе Србије, јер је, имајући у виду начин ширења вируса корона, у овом тренутку најважније да се поштују мјере тамо гдје се неко налази и да се не предузима ништа на своју руку.