latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:53 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Радојичић: Захвалност свим медицинарима (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас је, приликом посјете Дому здравља, изразио подршку и захвалност свим медицинарима, који су успјешно одговорили на епидемиолошку ситуацију у вези са вирусом корона.
Радојичић посјетио Дом здравља - Фото: СРНА
Радојичић посјетио Дом здрављаФото: СРНА

Он је навео да су у протекле три седмице Дом здравља Бањалука и цијели здравствени систем Републике Српске превладали први удар и ушли у уходани режим рада.

Градоначелник Бањалуке нагласио је да је мјерама превенције Дом здравља учинио веома много на спречавању ширења заразе и често био на првој линији контакта и цијелог процеса заштите.

- Благовременим реаговањем и радом ових људи урађено је много да не преоптеретимо сљедеће степенице здравственог система, да не дођемо до интензивне његе, да не дођемо до респиратора или неке друге врсте проблема. Зато је важна ова прва степеница за спречавање ширења заразе, а то је Дом здравља - нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, сви они из Бањалуке код којих је потврђено присуство новог вируса су на онај или овај начин прошли кроз Дом здравља, као и хиљаде суграђана који су имали контакте са зараженим лицима.

Радојичић је навео да Дом здравља, након што се утврди да је неко позитиван на вирус корона, има обавезу провјеравања свих првих контаката, што много зависи од сарадње зараженог.

- Дом здравља анкетира све те људе, даје медицинске сугестије, овдје долазе и лица из других земаља која на граници добију рјешења да се јаве у локалну здравствену установу. Раде и дезинфекцију посредством Хигијенско-епидемиолошке службе, организовани су посебни и људски и просторни капацитети за ову ситуацију - рекао је Радојичић.

Он је додао да се уз овај фокус рада одвија и минималан процес редовног посла у амбулантама породичне медицине.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да имају довољно опреме и људства, те да се врши прерасподјела смјена јер је циљ да буде спријечено ширење болести и да не буде оптерећен Клинички центар.

- У Хигијенско-епидемиолошкој служби се ради 24 часа, тако да су све колеге добиле распоред да раде у тој служби као испомоћ. У тој служби ради око 60 медицинских радника, јављају се на телефон и дају грађанима потребна упутства - рекла је Тодоровићева.