latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Фоча: Слаба сарадња граничне инспекције са Домом здравља

Сарадња инспекцијских служби на граници БиХ са Домом здравља у Фочи и даље је слаба, јер спискови особа које су ушле у БиХ и којима се издају рјешења о кућној изолацији стижу са два дана закашњења у ову здравствену установу, истакнуто је на састанку општинског Кризног штаба.
Општина Фоча - Фото: РТРС
Општина ФочаФото: РТРС

Начелник општине Фоча Радисав Машић наводи да су два дана закашњења велики проблем, јер то оставља могућност неодговорним особама које би морале бити у карантину да за то вријеме шетају градом.

- У кућној изолацији тренутно су 74 особе, али неки од њих не поштују те мјере, тако да ће их инспекција и полиција кажњавати у складу са законом. Ако нећемо да водимо рачуна једни о другима, прије свега о себи, не знам шта је мјера којом би указали на опасност - рекао је Машић.

Он је навео да је појава првог случаја зараженог вирусом корона у сусједном Горажду додатно упозорење свима да се досљедно придржавају прописаних мјера.

Машић је позвао заједнице етажних власника да очисте заједничке просторије у зградама, да би се дезинфиковале.

- Јуче смо дезинфиковали 40 зграда, настављамо тај посао, који радимо бесплатно, а на заједницама је да припреме простор, јер не вриједи то радити на прљаву површину. Исто тако, након дезинфекције потребно је чешће чистити стубишта, не треба их поново дезинфиковати, већ чистити бар два пута седмично, можда и чешће - апеловао је Машић.

Начелник оштине је упозорио на проблем великог броја пожара узрокованих спаљивањем корова приликом чишћења имања, чиме се ватрогасци одвлаче са послова прања улица.

Само у задња два дана ватрогасци су локализовали седам пожара.

- Не можемо да перемо улице планираном динамиком због тога што треба гасити пожаре тамо гдје је неко неодговорно запалио ватру, оставио је и побјегао са пожаришта. Полиција ће кажњавати и приводити људе који то буду радили. Позивамо предсједнике свих мјесних заједница, посебно оних гдје пожари избијају, да нам у томе помогну, да кажњавамо неодговорне - истакао је Машић.

Он је навео да фочанска привредници настоје да одрже производњу, мада имају велике проблеме са извозом, јер су границе затворене.

Машић је захвалио привредницима који нису отпуштали раднике.

На сједници општинског Кризног штаба указано је да су неки грађани погрешно схватили мјеру подршке старим и социјално угроженим лицима или су покушали да је злоупотријебе, па су се јављали за хуманитарну помоћ мада нису у тој категорији, те да такву врсту помоћи могу добити лица која одреде Центар за социјални рад и Црвени крст.

Сутра неће радити ни Градска пијаца, а одлуком Кризног штаба, општинска администрација од понедјељка, 23. марта, радиће скраћено, од 8.00 до 14.00 часова.

На састанку Кризног штаба је речено да ће прањем улица бити обухваћен и круг Универзитетске болнице и да ће тај посао бити урађен за викенд.

У Фочи од данас, уз угоститељске и трговинске објекте у које не спадају продавнице хране, не раде ни занати.

Кризни штаб данас је донио мјеру да одлуком о забрани рада занатских дјелатности буду изузете сервисне службе за потребе здравствених установа у Фочи.