latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:38 | Аутор: СРНА

Могуће увођење полицијског часа широм Њемачке

Њемачка би могла да уведе полицијски час широм земље, која има 83 милиона становника, уколико људи не буду поштовали препоруку о држању међусобног растојања овог викенда да би се спријечило ширење вируса корона, рекли су данас државни и здравствени званичници.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Владин портпарол Штефан Зајберт рекао је да ће канцеларка Ангела Меркел разговарати са лидерима покрајина у недјељу, 22. марта, да би процијенила да ли се поштује званична препорука грађанима да остану код куће и да се не окупљају.

- Анализа ће бити немилосрдна. Биће пресудно понашање јавности у суботу - рекао је Зајберт.

У Њемачкој је до сада забиљежен 31 смртни случај од Ковида-19 и за сада је избјегнута судбина најтеже погођених земаља, попут Италије, која има највише жртава у свијету.

Према њемачком федералном систему, Меркелова не може да уведе полицијски час на националном нивоу, пошто је таква одлука у надлежности покрајинских и локалних управа.

Одлуку у увођењу опште рестрикције кретања на двије седмице данас је донијела Баварска, у којој живи петина њемачког становништва.

- Ми не гасимо Баварску. Ми не закључавамо Баварску, али потпуно заустављамо јавни живот у Баварској - рекао је у телевизијском обраћању главни министар ове покрајине Маркус Шедер.