latinica  ћирилица
20/03/2020 |  14:29 | Аутор: СРНА

Брчко: Нема заражених вирусом корона, у изолацији 688 лица

У Брчком нема заражених вирусом корона, а број лица у кућној изолацији се повећава и тренутно их је 688, рекао је данас командант Кризног штаба дистрикта Синиша Милић.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Милић је на конференцији за новинаре рекао да је до сада тестирано 12 лица, те да су резултати за четворо били негативни, док су остали у поступку обраде.

Он је навео да је седам грађана дистрикта који су синоћ допутовали у Брчко, након што су прешли гранични прелаз у Градишци, одмах прегледано, да су им у Бањалуци узети узорци за тестирање и да се налазе у кућној изолацији у Брчком уз појачан надзор.

- Данас смо упутили позив Оружаним снагама БиХ за постављање шатора на простору Брчког. Та локација би требало да буде стадион Фудбалског клуба Јединство. Надам се позитивном одговору Оружаних снага. Требало би да се дјелује хитно - рекао је Милић.

Он је додао да ће у шаторском насељу бити смјештена лица која улазе у Брчко из других земаља, а којима ће бити одређена четрнаестодневна изолација, са могућношћу њеног продужења за још 14 дана.

- Истовремено смо издали налог да буде пронађен још један објекат гдје би била смјештена лица из карантина за која се утврди или постоји оправдана сумња да имају вирус, а лакше су клиничке слике - рекао је Милић.

Он је нагласио да су у Јавној здравственој установи оспособљени болнички капацитети за евентуално теже и најтеже случајеве.

Милић је навео да су настављене активности за набавку неопходног материјала и заштитне опреме, те да је у завршној фази набавка пет респиратора, након чега ће их брчанска болница имати 10.

- Контактирали смо Савјет министара са списком неопходних материјала и робе, укључујући и набавку ових пет респиратора који би требало да испоручи УНДП. Нисмо стали на томе. Разматрали смо да набавимо још пет - истакао је Милић.