latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:17 | Аутор: СРНА

Галић суспендовао полицијског службеника из Брчког због примања мита

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић данас је донио рјешење о привременој суспензији из Граничне полиције БиХ полицијског службеника чији су иницијали Р.К, припадника Јединице граничне полиције Брчко, због сумње да је починио кривично дјело примање дара и других облика користи.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Против полицијског службеника покренут је дисциплински поступак због сумње да је починио теже повреду службене дужности, што се дефинише као неизвршавање, несавјесно, неблаговремено или непажљиво извршавање службених задатака, те понашање које нарушава углед полицијског органа и злоупотреба службеног положаја, саопштено је из Граничне полиције.

Из Граничне полиције подсјећају да постоје основ сумње да је овај полицијски службеник 15. марта омогућио незаконит улазак у БиХ три лица које су долазила с подручја с којег је забрањен улазак у БиХ због вируса корона, јер их је пустио да прођу на територију Брчког, а да нису прошли обавезну процедуру у смислу упућивања на штанд санитарне инспекције и издавања рјешења за изолацију.

Тиме је полицијски службеник директно угрозио јавно здравље већег броја грађана у БиХ, а све за одређени износ новца.

Именовани је након тога лишен слободе и предат у надлежност Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, те му је одређен притвор.

Имајући у виду да је против именованог полицијског службеника покренут дисциплински и кривични поступак, те да су испуњени сви услови за привремену суспензију са задатака и дужности које обавља у Граничној полицији БиХ, а узимајући у обзир природу теже повреде службене дужности кривичног дјела и околности под којима су почињени, основано се могло закључити да би останак овог полицијског службеника у служби штетио интересима и угледу Граничне полиције БиХ.

Директор Граничне полиције је искористио своја овлаштења из Закона о полицијским службеницима БиХ и донио мјеру привремене суспензије, која ће трајати до окончања дисциплинског или кривичног поступка.