latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:18 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Од недјеље мраз; Пољопривредници да заштите воћке

Према прогнози метеоролога од недјеље нас очекује нагла промјена временских прилика и значајно захлађење са снијегом, док се у ноћи на понедјељак очекује појава мраза.
Обрезивање воћа - Фото: РТРС
Обрезивање воћаФото: РТРС

Ово може довести до посљедица по воћке које су, у зависности од сорте, у фази цвјетања до фазе отварања пупољка, саопштили су из Министарства пољопривреде Републике Српске.

– Због тога свим пољопривредницима савјетујемо неколико начина заштите воћки, од употребе фростбустера, система за орошавања воћа, преко димљења у воћњацима паљењем аутомобилских гума, грана, сламе или пиљевине. У случају димљења највише се препоручује употреба бала сламе, најбоље четвртасте, које се прво поквасе водом и запале. Притом се ствара густ дим који може да заштити воћке до температура од минус три степена. Воћке се могу заштитити и примјеном аминокиселина које се могу набавити у пољопривредним апотекама, а помажу воћкама да синтетизују аминокиселине без губљења сопствене енергије коју могу да преусмјере на нешто друго, а у овом случају, на мраз. Најбоље их је примијенити дан до два прије мраза, а довољно је једна до двије литре по хектару – кажу у МПШВ.

Додају да ће, према прогнозама метеоролога, и у предстојећим данима од понедјељка до сриједе бити хладно са могућношћу јутарњег мраза.