latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:40 | Аутор: СРНА

Приједор: Једно лице заражено, 705 под надзором

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да су од јуче под здравствени надзор стављена 122 лица, укупно их је под том мјером 705, док је код једног лица потврђена зараза вирусом корона.
Миленко Ђаковић - Фото: СРНА
Миленко ЂаковићФото: СРНА

- Сви контакти са зараженим су установљени и стављени под здравствену заштиту, односно изоловани су у својим породичним домаћинствима. Све битне контроле, које се морају обавити, биће урађене - рекао је Ђаковић на данашњој конференцији за новинаре у Приједору.

Ђаковић је навео да је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације посебно наглашен значај очувања здравља здравствених радника јер би улазак вируса у здравствене установе био велики проблем.

- Посебан нагласак имам на томе да људи без потребе не иду у здравствене установе јер тамо се третирају озбиљне ситуације и људи имају велика оптерећења, а наше здравствене раднике морамо задржати у статусу здравих особа да би могли да пружају помоћ обољелима - истакао је Ђаковић.

Он је нагласио да је сада поштовање одлука Штаба од пресудне важности јер је један појединац својим здравственим проблемом угрозио цијелу популацију, прије свега преко контаката које је имао прије сазнања о зарази.

- Синоћ, први пут приликом обиласка града, у неколико наврата сам видио само двије особе да шетају у тим сатима, а сви други су поштовали спознају да је и град Приједор угрожен. Сви који долазе из иностранства по било којем основу дужни су пријавити се Хигијенско-епидемиолошкој служби јер тренутно, по свему судећи, највећа опасност пријети од наших радника који се са привременог рада враћају јер су тамо остали без посла, а немају здравствену заштиту рекао је Ђаковић.

Ђаковић је најавио акцију "Будимо хумани", о којој ће Штаб јавност обавијестити писаним путем.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту града Приједора и начелник Штаба за ванредне ситуације града Приједора Душан Врањеш рекао је да је градски штаб све мјере ускладио са републичким и да је наложио строго поштовање свих мјера, као и контролу поштовања мјера и координацију свих субјекта укључених у рад штаба.

Здравственим установама наређене су најстроже здравствене и хигијенско-епидемиолошке мјере у смислу спречавања ширења заразе.