latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:44 | Аутор: СРНА

Бијељина: Под надзором 820 особа, три у стационару

Шеф Штаба за ванредне ситуација града Бијељина Мићо Мићић изјавио је данас да је у Бијељини, и поред свих мјера које су предузете у претходном периоду, регистрован један случај позитиван на вирус корона, те да је 820 људи под различитим видовима надзора, а троје у стационару.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

- Донијели смо данас одлуку да наставимо координацију са граничним прелазима, одакле санитарни инспектори морају доставити рјешење Комуналној полицији, Дому здравља и цивилној полицији како би контролисали колико се поштује одлука о карантину, као и све одлуке које изда надлежни орган - рекао је Мићић новинарима након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да ће, с обзиром на појаву једног потврђеног случаја заразе вирусом, а на приједлог директора Дома здравља и болнице, град повећати карантин за додатних 50 кревета.

- С тим циљем смо донијели одлуку да Центар за социјални рад измјестимо у нове просторије, да обезбиједимо просторије у Болници гдје ће бити нових 50 мјеста. Имамо обећање да ћемо 50 нових душека добити од Оружаних снага БиХ - рекао је Мићић.

Он је навео да Штаб располаже са 20 боца кисеоника, чиме ће Центар за социјални рад, односно нове просторије са креветима бити обезбијеђени.

- У обавези смо да за карантин на Рачи обезбиједимо струју, што је већ урађено, воду за пиће и санитарну воду, за шта су данас задужени Цивилна заштита и градски Водовод, те ће и 60 кревета који су синоћ постављени у овом карантину бити опремљени и спремни да примају људе - рекао је Мићић.

Он је додао да се наставља дезинфекцији цијелог града, те да ће предузеће "Комуналац" од понедјељка, 23. марта, кренути са овим послом.

- И представници Граничне службе данас су рекли да немамо нових миграната, што је добро, али нам је олакшан посао тиме што је данас поново затворена граница на Рачи и Павловића мосту, па не очекујемо превише људи који долазе из иностранства - каже Мићић.

Он је истакао да ће и даље функционисати транспорт, да долазе камиони у неке домаће фирме, те је сходно томе донесен закључак да они морају водити рачуна о посебним мјерама заштите, посебно ако долазе из кризних подручја.

- Донијели смо данас још неколико одлука када је ријеч о привредницима - да за вријеме трајања ванредних мјера не наплаћујемо закуп јавних површина, да стопирамо уговоре о закупу, да им не наплаћујемо комуналну таксу, а све то као помоћ Градске управе у складу са нашим законима - рекао је Мићић.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић рекао је да су до јутрос у граду регистроване 823 особе које су под епидемиолошким надзором, а јуче је потврђен један позитиван резултат на вирус корона.

- Након пријема те информације хитно смо реаговали и Хигијенско-епидемиолошка служба је предузела све мјере како би идентификовала све оне који су, евентуално, имали контакт са особом код које је потврђен вирус корона - рекао је Миловановић.

Он је додао да су од јутрос епидемиолошке екипе на терену, када је ријеч о вртићу, али и другим установама у којима су боравиле особе које су биле у контакту са зараженим.

Миловановић наглашава да су предузете све мјере у складу са препорукама струке, те да нема мјеста за панику.

- За сада је све под контролом и наставићемо да пратимо развој епидемиолошке ситуације - рекао је Миловановић и додао да је у току јучерашњег и данашњег дана побољшана сарадња са здравствено-санитарном инспекцијом на граничним прелазима.

Он очекује да ће у наредном периоду имати детаљније извјештавање од ове инспекције, а очекује и мањи број нових случајева под надзором јер је смањен број улазака у земљу.

- Сад посебну пажњу усмјеравамо на контролу возача који се налазе у међународном транспорту - поручио је Миловановић.

Он је навео и да је рад свих вртића у граду забрањен, те да ће они бити подвргнути епидемиолошком надзору.

Вршилац дужности директора Болнице "Свети Врачеви" Милица Ловрић рекла је да, осим особе за коју је јуче потврђено да је заражена вирусом корона, Болница има четири особе које су у кућном карантину, поред 823 особе које су под стручним надзором.

Она је апеловала на поштивање одлука Владе републике Српске и наредбе Кризног штаба за ванредне ситуације како би заштитили своје, али и здравље других, као и да се грађани не окупљају у становима и кућама у вечерњим и ноћним сатима.

- Здравствени радници су веома спремни да реагују и заштите становништво, с тим што и становништво мора поштовати мјере и одлуке у овој ситуацији - нагласила је Ловрићева.

Она је рекла да Болница проширује простор, односно капацитет карантина на 50 кревета, да има довољно респиратора, терапије и свега што је неопходно за лијечење ових пацијената.