latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:52 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Дио терета морају поднијети и послодавци

Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске одржао је данас, у Административном центру Владе Републике Српске, састанак с циљем разматрања приједлога мјера подршке привреди у новонасталој ситуацији у вези са корона вирусом.
Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди - Фото: РТРС
Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привредиФото: РТРС

На састанку којим је предсједавала потпредсједница Владе Сребренка Голић, констатовано је да је Влада Републике Српске међу првима у региону предузела мјере с циљем ублажавања посљедица вируса корона по привредне субјекте, али и да послодавци морају поднијети дио терета.

- Разматрана је потреба редефинисања листе дјелатности којима је проглашењем ванредне ситуације забрањен рад, како би се одређеним услужним дјелатностима, уз поштовање хигијенско-санитарних мјера, рад дозволио - наведено је у саопштењу Владе Српске.

Наведено је да су чланови Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске су предложили да се Уредба о ограничењу цијена на ниво од 5. марта редовно анализира у складу са промјенама у улазним цијенама и сходно томе усклађује.

- На основу података о стању у привреди, по привредним дјелатностима, које ће Привредна комора Републике Српске бити обавезна да свакодневно доставља Министарству привреде и предузетништва Републике Српске, Влада ће доносити интервентне мјере, с циљем помоћи најугроженијим привредним субјектима - додаје се у саопштењу,

Истакнуто је да је посебна пажња посвећена питању радно-правног статуса радника у ванредној ситуацији и да ни један радник не би требало да добије отказ и они послодавци који буду отпуштали раднике неће моћи да рачунају на помоћ Владе.

Радно-правни статус радника који су добили рјешење надлежног органа о изолацији/карантину се регулише на основу Закона о здравственом осигурању.

Радно-правни статус радника који су привремено остали без посла због више силе регулише се по Закону о раду, као и радно-правни статус родитеља који су због престанка рада школа и вртића приморани да узму боловање.

С циљем правовременог информисања становништва у јединици локалне самоуправе, неопходно је да Републичка управа цивилне заштите успостави функционисање регионалних центара за обавјештавање и узбуњивање. Ови центри су дужни да организују дежурства 24 часа, те да сачине листу сервисних информација са подацима о којима ће свакодневно информисати грађане.

Ситуација на тржишту пољопривредних производа је стабилна, у Републици Српској постоје довољне залихе пшенице и других пољопривредних производа, сви подстицаји пољопривредницима се редовно исплаћују у складу са утврђеном динамиком.

Ситуација на тржишту се редовно прати и нема поремећаја у снабдијевању прехрамбеним и производима широке потрошње. Производња и дистрибуција електричне енергије одвија се несметано и без прекида у испоруци за крајње кориснике.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације успоставио је Стручни оперативни тим с циљем пружања информација.

Сви грађани и привредници могу да се јаве на сљедеће бројеве телефона: 051/360-010; 051/360-011; 051/360-012; 051/360-013; 051/360-014 и мејл адреса:  sot-corona19@vladars.net.

Мјерама Владе Републике Српске омогућено је одгађање плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30.06.2020. године, те њихово плаћање у ратама до краја 2020. године. Свим корисницима зајмова из фондова којима управља ИРБ одобрен је тромјесечни мораторијум на отплату. Паушално плаћање пореза на укупан приход малих предузетника са једним или двоје запослених умањен је за 60 одсто.

Хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години почела је 16. марта 2020. године. Све обавезе јавних фондова према привреди су исплаћене и нема застоја у плаћању. Међународни транспорт функицонише, чак и према Италији, а унутрашњи саобраћај је редукован у складу са новонасталом ситуацијом.

Републички штаб за ванредне ситуације даје појашњење појма трговина робе широке потрошње, а у смислу Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, у дијелу који се односи на тачку 2. подтачка б. Закључка, да се под наведеним појмом подразумијева и трговина робом за одржавање личне хигијене и хигијене простора.

Рад свих субјеката наведених у тачки 2. подтачка б) наведеног Закључка се мора организовати уз предузимање мјера прописаних овим Закључком.

Из горе наведеног слиједи да трговине које у свом асортиману имају производе који служе за одржавање личне хигијене и хигијене простора могу да организују свој рад у термину од 7:00 до 18:00 часова, уз предузимање свих прописаних мјера заштите.