latinica  ћирилица
20/03/2020 |  16:21 | Аутор: СРНА

Руска хуманитарна мисија ангажована у борбу против епидемије у Србији

Руска хуманитарна мисија, у складу са својим могућностима, учествује у борби против епидемије вируса корона у Србији и одазвала се на актуелне позиве њених становника и здравствених установа.
Вирус корона (фото:Foto:Agência Xinhua) -
Вирус корона (фото:Foto:Agência Xinhua)

- Веома нам је важно да правовремено реагујемо на ситуацију и да пружимо сваку могућу помоћ током овог тешког периода. Одавно имамо тесну сарадњу са српским здравственим радницима, а у овом послу учествују и руски стручњаци који се консултују с домаћим љекарима - објављено је на званичној веб страници Руске хуманитарне мисије.

У оквиру пакета мјера помоћи Србији током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија је, у сарадњи са домовима здравља у Пожеги и Медвеђи, приступила реализацији пројекта дијагностичког прегледа становништва, као и пружању помоћи пацијентима.

Овим општинама поклоњене су двије мобилне клинике снабдјевене комплетном неопходном медицинском опремом. Клинике су направљене на основу аутомобила повећане проходности с погоном на четири точка.

Мобилни центри раде не само у градовима и сједиштима општина, већ и у удаљеним и тешко доступним насељеним мјестима, а стручњаци већ неколико дана врше прегледе и пружају здравствене услуге људима којима је потребна терапија, достављају лијекове и транспортују тешко обољеле у централне болнице.

- Имајући у виду особености вируса који пријети становништву Србије, возила су додатно снабдјевена јединственом покретном апаратуром за вентилацију плућа, чији је недостатак веома осјетан у низу болничких установа овог краја. Захваљујући овој опреми, чак и пацијентима с тешким обликом вируса корона могуће је пружити моменталну помоћ и извршити њихов безбједан транспорт до стационарних установа - наглашава се у саопштењу.

Мобилне клиники Руске хуманитарне мисије наставиће с радом до тренутка завршетка епидемије.

С обзиром на чињеницу да је Уредбом Владе Републике Србије особама старијим од 65 година забрањено кретање током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија организовала је волонтерске екипе.

- Њихов задатак је да обилазе оне који се принудно налазе у изолацији. Екипе волонтера максимално правовремено реагују на молбе и пружају потребну помоћ при набавци и достављању основних животних намирница и лијекова. Телефони волонтерског центра Руске хуманитарне мисије су 011/3241-795 и 063/233-810 - наглашава се у саопштењу.

Из Руске хуманитране мисије наводе да горуће питање представљају лијекови, те да је у тренутно у разради питање достављања лијекова клиникама, сходно упућеним молбама, у најскорије вријеме, као и респиратора и медицинских маски.

На територију Србије већ је стигао препарат "Азитромицин" који се успјешно показао у лијечењу респираторних обољења и има га довољно за 1.200 људи, наводе из ове хуманитарне мисије.

- Постоје и други лекови чији се обим испоруке процењује на око једну тону. Тежимо да правовремено реагујемо на ситуацију и да не занемаримо ниједан апел. Искрено се трудимо да помогнемо Србима, нама блиском и пријатељском народу - поручују из Руске хуманитране мисије.

Руска хуманитарна мисија је непрофитна организација, основана ради остваривања хуманитарне, правозаштитне и филатропске дјелатности са циљем пружања помоћи страдалима у социјалним, националним, религиозним и војним конфликтима, жртвама репресије, избјеглицама, привремено расељеним лицима, а такође са циљем учвршћивања мира, пријатељства и слоге међу народима, предупређивању социјалних, националних и религиозних конфликата.

Ова организација има за циљ реализацију пројеката у областима медицине, повећање квалитета живота становништва, образовања и културе.