latinica  ћирилица
20/03/2020 |  17:10 | Аутор: Б92

Си Ђипинг одговорио Вучићу

Предсједник Републике Србије Александар Вучић примио је данас писмо предсједника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.
Вучић и Си - Фото: РТРС
Вучић и СиФото: РТРС

- Поштовани господине предсједниче, епидемија вируса КОВИД-19 погодила је Србију. Дозволите ми да у име Владе Кине, кинеског народа, као и у своје име, Вама и пријатељској Влади Србије и њеном народу, пренесем искрено саосјећање уз жељу да се обољели брзо опораве, а епидемија буде под контролом - наводи кинески предсједник на почетку писма.

У свом писму он даље наводи да су Кина и Србија свеобухватни стратешки партнери, као и да "челично пријатељство између двију земаља и двају народа постаје још чвршће како вријеме пролази".

- Господине предсједниче, Ви, Ваша Влада и народ пружали сте кинеској страни снажну подршку док се кинески народ борио у јеку епидемије и на томе дубоко захваљујем - каже он.

Према ријечима Си Ђинпинга, предсједник Вучићи и Влада Србије су предузели низ активних мјера против епидемије, што указује на одговорност и преданост.

- Кинеска страна чврсто подржава напоре српске стране за борбу против овог вируса и пружаће Вашој земљи материјалну помоћ, укључујући заштитне материјале и медицинску опрему, и обезбјеђивати подршку у набавци неопходне робе у Кини. Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и подијелили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лијечењу обољелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа - каже он и додаје:

- Увјерен сам да ће, под Вашим снажним руководством, Србија сигурно у кратком року пребродити тешкоће и побиједити ову епидемију. Придајем велики значај развоју односа између Кине и Србије. Вјерујем да ће наше традиционално пријатељство, које се познаје у невољи, бити укоријењено у срцима народа у току заједничке борбе против епидемије, а наше свеобухватно стратешко партнерство продубљено и подигнуто на још виши ниво.