latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:06 ⇒ 19:09 | Аутор: АТВ

Студенти из Српске у иностранству одушевљени гестом Министарства

Ђорђије Кашиковић из Билеће студент треће године факултета Политичких наука Универзитета у Бањалуци студијски програм социјални рад и Вукосава Мањак студетица такође поменутог факултета се у склопу програма Ерасмус плус усавршавања и размјене студената финансираног од стране ЕУ налазе у Републици Чешкој од краја јануара.
Универзитет у Бањалуци - Фото: РТРС
Универзитет у БањалуциФото: РТРС

Њихов боравак тамо планиран је до краја мјесеца јуна када се враћају у своју земљу.

Предходник дана били су контактирани од стране Универзитета и та комуникација и даље траје, као и од стране свога факултета са којим су такође у контакту све вријеме од када су се проблеми у свијету погоршали због вируса, а данас након прес конференције Владе Републике Српске на којој је говорио и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Срђан Рајчевић контактирани су одмах од стране Министарста и Универзитета на шта нису остали имуни и тим гестом су одушевљени и веома захвални.

На подршци, информисању, одлуци о финанцијској помоћи, пажњи и бризи о њима док се налазе далеко од својих кућа.

– Веома смо захвални за све оно што наш факултет и Универзитет раде за нас, само оглашавање министарства на тему о студентима који су у иностранству велики је знак подршке и пажње да оне установе које овдје представљамо, као и сами Универзитет и земља из које долазимо нису заборавиле на нас.

Посебно хвала нашим уваженим професорима који у овоме тешком периоду за све, су максимално према нама остали професионални али опет наклоњени као родитељи са свакодневним порукама и позивима и распитивањем за наше здравље, основне животне потребе и учење, спремни да на различите начине помогну у сваком тренутку.

Хвала друштву Психолога Републике Српске који су нас контактирали и нагласили да се у било коме тренутку можемо јавити за психолошку подршку у овоме периоду када нам је кретање ограничено и наш свакодневни социјални живот максимално промјењен.

Неизмјерну захвалност дугујемо декану нашег факултета госпођи Ранки Перић Ромић која је од првог дана у сталном контакту са нама извјештавајући нас о стању наше земље тако и о сталној бризи за наше стање овамо и заједно можемо закључити да се с разлогом налази на првом мјесту нашег факултета.

Не смијемо заборавити професоре др Миру Ћук, Јагоду Петровић, Андреу Пухалић и Андреу Радоњић Ракановић које су са нама максимално не физички али доступне за контактирање и психички присутне 24/7.

Поступање Министарства за образовање и брига о нама далеко од својих кућа и породица у времену пандемије је за сваку похвалу и генерално сви прописи који су стављени на снагу у Српској због тренутног вируса - заједно су закључили Вукосава и Ђорђије

Додали су и сљедеће:

- Чешка је такође угрожена вирусом веома, ми смо максимално заштићени и изоловани од било каквог блиског додира са људима у малом студетском крају Оломуц нема заражених и на снази су јасно постављена правила која се морају поштовати. Факултети, ресторани, забавни и културни програм је обустављен.

Наша настава уредно се одвија преко интернета тако да за факултетским обавезама и зањем не каснимо у својим собама смо превентивно сви изоловани за сада нема мјеста паници. Излазак у кругу студетског парка нам је дозвољен са обавезном маском и растојањем једне групе од друге на дужини један метар.

Наше здравствено стање веома је добро што је најважније у овоме тренутку ништа нам не фали када је ријеч о задовољавању свакодневних животних потреба за правилан развој, учење и опстанак.

Свјесни чињенице у каквом се периоду налазимо молимо све људе свугдје да се држе правила и прописа од стране држава и власти јер они у овоме тренутку зајиста као никада раде максимално све да сузбију вирус и ширење истог. Поштовањем правила једино ћемо заједно побиједити овај период и наставити уживати у лијепом времен прољећу и љету које је испред нас.

Хвала нашим породицама, пријатељима, познаницима, колегама и свима који нас се сјете и пошаљу поруку распитујући се за нас. Ми се свих овдје сјетимо ријетко али радо.

Уживамо у сваком дану који је овдје испред нас окружени другим људима јер нисмо у овоме сами и одмах је лакше, а све ово ће се једном називати јуче.

Како смо дошли пуни ентузијазма на овај програм тако желимо и да се вратимо са најљепшим успоменама које ћемо памтити цијели свој живот, а које свакодневно стварамо чак и у овим вирусним данима. Најважније је да сада психички будемо јаки и схватимо да се од нас тражи да останемо у својим кућама за добробит свих нас посебна страијих људи, асигурно смо да сви у животу имамо бар једну драгу. У времену карантине имамо сво вријеме свијета да научимо ствари које не знамо, гледамо филмове и слушамо музику, посветимо се једни другима, обришемо прашину са породичних албума листајући слике како смо некада били срећни размишљајући како ћемо бити опет.

Ово је период који је пролазан и може се испунити лијепо, од било кога се не тражи да ратује већ испоштује правила која су наредни период постављена за добробит свих.

Вјерујемо да вам је некда и тешко,али нама још теже јер смо далеко од најближих и свога народа али опет знамо да ће све ово проћи и бићемо поносни на себе и друге како смо из овога изашли као побједници.

Нама ће највише подршке требати када се вратимо како на факултетет тако и у своје заједенице јер је то опет почетак адаптације на нешто ново ма колико да је старо. Вјерујемо да та подршка изостати неће као што није ни до сада. Како ми у шали кажемо ми смо Херцеговци са камена отпорни на све.