latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:11 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Обезбијеђена куповина 50.000 тестова

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић саопштио је да је ресорно министарство, уз помоћ УНДП-а, обезбиједило да владе Републике Српске и Федерације БиХ у наредних неколико дана могу купити 50.000 тестова за вирус корона.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

- Координационо тијело /БиХ за заштиту и спасавање/ предложиће Савјету министара опцију да нема ПДВ-а, односно пореских и царинских дажбина на медицинску опрему и материјале док траје борба са вирусом корона - рекао је на конференцији за новинаре Радончић, који је предсједавајући овом координационом тијелу.

Говорећи о данашњој видео-конференцији са директорима и руководиоцима безбједносних агенција у БиХ о активностима које полицијске агенције предузимају у борби против ширења вируса корона, Радончић је истакао да је највећи посао ставити под контролу лица која су у изолацији.

Он је поручио да се више неће толерисати да се неки шетају, шире вирус и "убијају људе".

"Моја је препорука била да се апсолутно користе законска овлаштења, односно пишу кривичне пријаве", рекао је Радончић.

Он је оцијенио да је драстично смањен број прелазака границе и да предузете мјере дају резултате, наводећи као примјер да је од 6. марта границу БиХ у оба правца прешло 106.362 лица, а 19. марта границу је прешло 8.924 лица.

Радончић је навео и податке по појединим кантонима о контролисаним лицима која су у изолацији, уз оцјену да се лица која су под забраном кретања слабо придржавају мјера кретања.

Он је додао да је полиција Брчко дистрикта лишила слободе четири лица која су направила журку и поднијела три прекршајне пријаве, те да ће два директора и један министар добити пријаву због ширења лажне информације да су два лица заражена вирусом корона.

- Под надзором МУП-а Републике Српске су 11.203 лица, тамо комунална полиција врши надзор, а полиција асистира. Они ће покретати кривичну и прекршајну одговорност - каже Радончић.

Истичући да полиција ради на заштити јавног здравља, Радончић је подсјетио да Кривични закон за угрожавање туђег живота предвиђа казну затвора од три мјесеца до три године.

Министар безбједности рекао је да су шатори за 14-дневну изолацију лица која улазе у БиХ постављени на свим граничним прелазима осим у Орашју и Дубици.

Радончић је навео да је на видео-конференцији директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао да МУП Српске нема намјеру да изађе на границу БиХ, нити ентитетску линију.

Он је рекао да није његово да коментарише забрану кретања у ФБиХ лица млађих од 18 и старијих од 65 година, истичући да је то наредба медицинске струке.

Присутнима на конференцији за новинаре обратио се и директор фармацеутског предузећа "Босналијек" из Сарајева Недим Узуновић који је рекао да ће ово предузеће у наредним мјесецима моћи производити потребне лијекове и дезинфекциона средства за болнице.

- У наредних неколико мјесеци можемо да задовољимо све потребе тржишта и да нас херметички затворе - поручио је Узуновић.