latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:17 | Аутор: СРНА

Од 326 компанија, 90 одсто има тешкоће у пословању због пандемије

Тешкоће у пословању узроковане пандемијом вируса корона има 90 одсто компанија БиХ од 326, колико их је у протеклих седам дана попунило упитник, прелиминарни су подаци анкете Спољнотрговинске коморе БиХ.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Чак 90 одсто испитаних компанија навело је да осјећа посљедице узоковане вирусом корона, а 70 одсто фирми одговорило је да посљедице осјећа и код извоза и код увоза, саопштено је из Коморе.

Вриједност штете настале од почетка ширења вируса највећи број компанија самопроцјењује на износ од 50.000 КМ до 100.000 КМ.

Од укупног броја анкетираних компанија, највише је оних из прерађивачке индустрије и других услужних дјелатности, те компанија које се по броју запослених убрајају у средња предузећа.

Из Коморе напомињу да је одређени број компанија упитник попунио када је било значајних застоја у транспорту робе, док су други попуњавали откада има благих помака у транспорту.

Када је ријеч о анкети о стању сировина и репроматеријала у компанијама, према прелиминарним подацима, највећи број од 172 пријављене компаније изјаснило се да има залиху сировина/репроматеријала за један мјесец.

Највећи број компанија навео је да производи финалне производе, а сировине увози дирекно од добављача из иностранства, док су три водеће земље увоза сировине/репроматеријала Италија, Србија и Хрватска.

Анкетни упитник за један дан попуниле су 172 компаније, а највише из металопрерађивачког сектора, те дрвне и прехрамбене индустрије.

Анкету о стању сировина и репроматеријала спроводи Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са привредним коморама Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.