latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:54 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Брнабић, Лончар: Још рестриктивније мјере у борби за сваки живот

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће Влада увести још рестриктивније мјере с циљем сузбијања вируса корона и борбе за сваки људски живот, наводећи да су државни органи направили детаљан, јасан и прецизан план даљег дјеловања.
Златибор Лончар и Ана Брнабић (Фото: Тањуг / Тања Валић) -
Златибор Лончар и Ана Брнабић (Фото: Тањуг / Тања Валић)

Брнабићева је нагласила да је од забрана које уводи Влада много важнија лична одговорност.

- Ако лична одговорност није довољна, онда морамо ићи на забране - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре у Влади Србије и као једну од нових рестриктивних мјера најавила суспендовање јавног градског превоза од сутра увече у 20.00 часова.

Она је нагласила да ће, уколико не буде слушала струку и препоруке, Србија завршити исто као Италија која је само данас имала 627 мртвих.

- Данас је најгори дан за Италију. Имају шест хиљада нових заражених. Ако Србија не буде слушала шта каже струка исто ћемо завршити. У Београду су данас били пуни кафићи. У Италији се људи и даље друже и иду по улицима. Њихов здравствени систем не може се са тим изборити. Ако не смањимо притисак на наш здравствени систем, он се с тим неће моћи изборити - упозорила је Брнабићева.

Она је апеловала да грађани не дозволе да их полиција и војска јуре по улицама.

- Није наша жеља да уведемо полицијску државу, него да сачувамо животе. Жао ми је што за вас данас имам вијест о првом преминулом - рекла је Брнабићева, упутивши саучешће породици и захвалност здравственим радницима за све што чине.

Она је најавила да ће сутра из Кине долетјети авион са великом количином помоћи и да ће у догледно вријеме бити упућен и други.

- Председник Александар Вучић набавио је несхватљив број респиратора у време када се сви боре за њих. Сутра нам долазе маске са филтерима. Председник ће да набави респираторе, ми ћемо спроводити мере, али зато сваки грађанин мора да преузме личну одговорност - поручила је Брнбићева.

Министар здравства Србије Златибор Лончар рекао је да се врши реорганизација унутар здравствених институција у Србији, те да се оне празне да би био обезбијеђен прихват за заражене од вируса корона.

- Испразнили смо болницу `Драгиша Мишовић` у Београду, испразнићемо болницу Земун, обезбедићемо капацитете и у Новом Саду и Нишу - рекао је он.

Лончар је навео да тешки и хронични болесници у овој ситуацији неће трпјети, те да ће за њих бити обезбијеђена редовна терапија и све потребно, те да ће за особе са респирарним проблемима бити обезбјеђен посебан пријем и одјељења унутар здравствених установа.