latinica  ћирилица
20/03/2020 |  22:36 | Аутор: СРНА

Градишка: Евидентирани сви контакти првог зараженог вирусом корона

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је вечерас да је након првог регистрованог случаја инфекције вирусом корона у Градишци веома битно да се зна да зараза потиче из кластера из Бањалуке и да су дефинисани сви даљи контакти заражене особе.
Зоран Аџић - Фото: РТРС
Зоран АџићФото: РТРС

- Евидетиране су све особе које су касније биле у контакту са зараженом особом, те предузете све мјере да сви они буду изоловани у кућном карантину  - рекао је Аџић, након ванредне сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је апеловао да грађани који су добили рјешење да буду у самоизолацији то и поштују, због њих самих, њихових породица и грађана Градишке и Републике Српске.

- Неопходна је њихова одговорност да издрже 14 дана у самоизолацији јер свако непоштовање самоизолације доводи до ширења заразе. Апелујем да ти људи поштују препоруке, да не бисмо овдје имали `италијански сценарио`, али ћемо и вршити ригорозне контроле путем комуналне полиције и градских инспектора. Подносићемо прекршајне и кривичне пријаве против оних који не буду поштовали рјешења о самоизолацији - навео је Аџић.

Он је додао да је један од закључака градског Штаба за ванредне ситуације био и да је потребно да комунална полиција и полиција пооштре контроле окупљања у граду, посебно да упозоре младе људе који се често у већим групама окупљају на "савском кеју".

Директор Дома здравља Градишка Весна Глувић Челић апеловала је да пацијенти, када долазе у Дом здравља или Болницу Градишка, не крију да ли су били у контакту са зараженим особама или са лицима која су у самоизолацији, како би сачували здравствене раднике од могуће заразе.

Она је истакла да појава заражене особе вирусом корона на подручју Градишке треба додатно да појача свијест о самозаштити и заштити људи око себе и потреби поштовања упутстава о самоизолацији.

Челићева је рекла да заражена особа сада нема симптома обољења, али да је раније имала температуру, те да је у кућној изолацији.

- Имамо потпуну евиденцију свих контаката те особе и они су сви под здравственим надзором, а екипе су већ обавиле и дезинФекцију просторија које те особе користе - додала је Челићева.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац појаснила је да заражена особа потиче из кластера из бањалучког "Јова бара", те да за сада на подручју Градишке нема локалне трансмисије.

- То значи да немамо ширење заразе на нашем поручју. Ријеч је о контактима контакта и све те особе су стављене у кућну изолацију, а ради се даље епидемиолошко истраживање - нагласила је Тепавац и додала да је заражена особа запослена у Бањалуци и није стално настањена у Градишци.

Директор Болнице Градишке Рајко Додик рекао је да ће све заражене пацијенте из Градишке слати у Клинику за инфективне болести у УКЦ Републике Српске у Бањалука, док год тамо има капацитета, али да су за такве пацијенте припремили "плућни одјел", у којем тренутно смјештају пацијенте који су били у кућној самоизолацији.

Начелник Одјељења за инспекције града Градишка Горан Сембер рекао је да су градски здравствени инспектори до сада издали 142 рјешења о кућној самоизолацији, али да је број лица у самоизолацији већи јер тај посао раде и републички инспектори на граничном прелазу.

- Контролисано је 70 лица, од којих су два прекршила рјешење о самоизолацији - навео је Сембер.

Координарор Комуналне полиције града Градишка Тривун Јањетовић рекао је да ће против лица која су прекршила рјешење о смоизолацији, у сарадњи са Полицијском управом Градишка, бити покренут кривични поступак због "угрожавања живота и здравља људи".

Јањетовић је рекао да ће комунална полиција и полиција заједно појачати активности на контроли возача камиона на царинском треминалу у Градишци јер је примијећено да се доста њих неконтролисано креће, без маски и рукавица, чиме угрожавају здравље шпедитера и службеника на царинском треминалу.

Он је позвао грађане да пријаве лица за која имају сазнања да не поштују рјешења о самоизолацији.