latinica  ћирилица
21/03/2020 |  13:28 | Аутор: СРНА

Наставити правовремено извјештавање и заштити медијске раднике

Предсједништво БиХ затражило је од Координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање, влада и кризних штабова на свим нивоима власти да наставе правовремено извјештавати јавност о свему битном у вези са пандемијом вируса корона и мјерама које се предузимају на њеном спречавању, али је истакнуто и да је неопходно предузети све мјере заштите запослених у медијским кућама.
Предсједништво БиХ -
Предсједништво БиХ

- Редовно информисање јавности од је посебног значаја, али је при томе неопходно предузети све мјере како би рад свих званичника који се обраћају јавности и свих новинара и других медијских радника био безбједан - навео је предсједавајући Шефик Џаферовић који је у име Предсједништва БиХ, упутио писмо Координационом тијелу БиХ за заштиту и спасавање и медијима.

Истакнуто је да је у новонасталој ситуацији потребно преодузети све неопходне превентивне мјере на ефикаснијој заштити запослених у медијским кућама, који због природе посла и великог броја контаката са другим особама спадају у ризичне групе грађана.

Од Координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање тражи се да свим кризним штабовима и институцијама, као и медијским кућама, прослиједе препоруку у којој ће бити наведене неопходне мјере које је потребно предузети.

То се, прије свега, односи на осигуравање већих прозрачних просторија за одржавање конференција за новинаре или њихово одржавање на отвореном простору.

- Ограничавање броја присутних на конференцијама на функционални минимум, кориштење савремених технологија које омогућавају преносе уживо, снимање видео-обраћања која ће бити достављена свим медијима, информисање путем друштвених мрежа и осталих комуникацијских канала - наведено је у саопштењу.

Од свих медијских кућа у БиХ тражи се да извјештавају истинито, објективно и одговорно да би се спријечио сензационализам или ширење лажних вијести, што може довести до панике.

- Позивамо све медијске куће да свој рад прилагоде новонасталој ситуацији, те да међусобно и уз помоћ новинарских удружења, координишу рад. То се нарочито односи на слање минималног броја новинара и сниматеља на конференције за медије и размјену снимљеног материјала - додаје се у саопштењу.

С циљем заштите новинарских екипа на терену и превенције ширења вируса корона, упућен је позив свим надлежним институцијама да предузму мјере које ће омогућити набавку и подјелу неопходних количина заштитне опреме и дезинфекцијских средстава медијским кућама.

- Грађане БиХ још једном позивамо да се строго придржавају свих прописаних наредби, упутстава и препорука влада, кризних штабова и других надлежних институција, те да приликом информисања користе искључиво информације чији су извор званичне институције и стручне особе и које објављују кредибилни медији - наведено је у саопштењу.