latinica  ћирилица
21/03/2020 |  14:31 | Аутор: СРНА

Сребреница: Нема обољелих, у изолацији 72 особе

На подручју Сребренице нема обољелих од вируса корона, а у кућној изолацији су 72 особе које су допутовале из иностранства, речено је Срни у епидемиолошкој служби Дома здравља у овом мјесту.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Лица која се налазе у кућној изолацији су доброг здравственог стања.

На подручју ове општине данас су почели да раде тимови за достављање прехрамбено-хигијенских пакета старим, болесним и изнемоглим лицима која немају ближих сродника.

Формирана су два тима за достављање помоћи, а треба да буде формиран и трећи за достављање помоћи на ширем подручју Скелана, речено је Срни у Штабу за заштиту и спасавање општине Сребреница.

Према подацима Црвеног крста и Центра за социјални рад, припремљено је 250 пакета помоћи који ће бесплатно бити подијељени старим и болесним, а касније ће се за њих обезбјеђивати допремање намирница у складу са потребама.

Из овог Штаба упућен је позив станарима стамбених зграда да очисте прилазе, улазе, стубишта и заједничке просторије да би се могла квалитетно обавити њихова дезинфекција коју општина организује.

Упозорени су власници превозних средстава, као и трговачких и других објеката у којима се врши промет да редовно врше дезинфекцију возила и просторија.

Штаб је одлучио да се улице свакодневно перу и дезинфикују, али да се то ради послије 21.00 час када је рјеђи саобраћај и скоро да нема пјешака на улицама.

Упућен је позив грађанима старијим од 65 година да не излазе из стамбених јединица, односно да то сведу на најмању мјеру, с циљем заштите здравља.

Одлучено је да се формира стручни тим од психолога који су запослени у образовним установама и Центру за социјални рад ове општине који ће бити на располагању за пружање савјета и помоћи особама у кућној изолацији и другима којима тај вид помоћи буде потребан. Тим ће радити док трају мјере заштите од вируса корона.

У Сребреници се поштују мјере заштите и улице су скоро пусте, само ријетки одлазе до продавница да се снабдију основним намирницама.

У трговачке радње данас су стигле мање количине брашна у мањим паковањима, а трговци најављују да ће се у идућој седмици нормализовати снабдијевање овом основном животном намирницом.