latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:21 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Због ширења дезинформација кажњена са 1.000 КМ

Припадници Полицијске управе Градишка уручили су прекршајни налог и изрекли новчану казну од 1.000 КМ лицу чији су иницијали Б.Б. из Градишке због објављивања дезинформација на свом инстаграм профилу.
Полиција Градишка - Фото: РТРС
Полиција ГрадишкаФото: РТРС

На профилу под називом "biljchiii" ово лице је објавило текст "Убићете нас медијима и депресијом не короном престаните више причати о томе! Држите се три дневника дневно и превише", саопштено је из Полицијске управе Градишка.

"Хвалите Градишку нема короне како би је уздигли од свих градова у РС.., а овамо жену у Градишци скривате да је и тестирана и заражена и већ седам дана у кућном карантину. Пошто то радите такви лажни медији нам не требају све радите политички не за здравље људи! Да је за наше здравље давно би све затворили на 28 дана и завршили с тим!", наведено је на овом инстаграм профилу.

Ово лице је даље на свом профилу апеловало на грађане да "растуре депресију" и да се више престане о томе причати, саопштено је из полиције.

"Циљ им је свима да униште нашу економију и затупе нам мозак а не да нас заштите... Јер опет понављам шути се у нашој општини /граду/ о позитивним тестовима!", наведено је на профилу.

На основу предузетих оперативних и истражних мјера и радњи, полицијски службеници идентификовали су лице Б.Б. која је одмах и позвана у просторије ПУ Градишка, гдје је и признала да је лично објавила наведено без посебног образложења.

- О свему је путем телефона обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука који се изјаснио да у конкретном догађају не постоје елементи кривичног дјела, већ прекршаја Одлуке Владе Републике Српске о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације на територији Републике Српске - наведено је у саопштењу.

Из Полицијске управе Градишка подсјећају да је 19. марта године на сједници Владе Републике Српске у Бањалуци, а на иницијативу МУП-а Републике Српске, усвојена одлука о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, проглашене на територији Републике Српске.

Ова одлука дефинише да се за вријеме ванредне ситуације забрањује изношење или пренос лажних вијести, тврдње којима се изазива паника, или теже изазива јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа или организација путем средстава јавног информисања, друштвених мрежа или сличних средстава.

У Управи напомињу да су за кршење ове одлуке Владе предвиђене новчане казне од 1.000 КМ до 9.000 КМ за физичка, правна лица и друга одговорна лица.