latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:42 | Аутор: СРНА

Без застоја царињење роба у свим царинским испоставама

Царињење роба у свим царинским испоставама широм БиХ одвија се нормално и без застоја, а прироитетно је оцарињена и опрема међународне организације ИОМ, намијењена за формирање карантинског насеља за 1.000 мигранте, саопштено је из Управе за индирекно опорезивање /УИО/.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

- Таква је ситуација и у царинској испостави Сарајево гдје се пошиљке, било да је ријеч о увозном или извозном царињењу, обављају у најкраћим могућим роковима. Приоритетно се оцаринила и опрема међународне организације ИОМ, којим би се хитно формирало карантинско насеље за 1.000 миграната - навели су из УИО.

УИО напомиње да је царински поступак завршен за мање од сат времена јер је ријеч о врсти робе чији улаз у БиХ захтијева брзо реговање.

Из УИО су навели да су од самог почетке кризне ситације узроковане вирусом корона у сталном контакту са Координационим тијелом БиХ за заштиту и спашавање и Министарством безбједности у Савјету министара, јер им је циљ промптно реаговање у свим ситуацијама које то захтијевају.

УИО је до сада извршила све препоруке надлежних институција и организовала рад свих запослених у Управи на начин да сви пословни процеси теку потпуно нормално и без застоја, јер од рада УИО зависи фискална стабилност цијеле БиХ.

- Истичемо да је зато неопходно да се што прије усвоји буџет за све институције на нивоу БиХ, па тако и УИО, како би се могло несметано одвијати функционисање и испуњавање свих обавеза - поручили су из УИО.

УИО је активирала и посебан Оперативни штаб у сједишту, те још четири оперативна штаба у сваком регионалном центру - Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли, који имају дежурства сваки дан, 24 часа.

Директор УИО је наложио да су сви руководиоци Управе дужни бити на послу сваки дан и да су обавезни организовати посао на начин да се сви пословни процеси одвијају без застоја, што је и учињено.

Циљ УИО је да се пружи пуна подршка сваком појединцу у Управи и да се у највећој могућој мјери заштити здравље свих запослених, здравље њихових породица и свих лица са којима долазе у контакт.

У том смислу предузете су активности да се обезбиједи што већа количина заштитне опреме и средстава за хигијену и врши се дезинфиковање радних просторија УИО.

- Руководство Управе је послало и писмо подршке свим службеницима, јер једино заједно, без ширења панике, можемо побиједити ову тешку ситуацију - наводи се у саопштењу.