latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли ће Кина успјети да спаси свијет? Сви се надају помоћи Пекинга

Жариште пандемије се из Кине преселило у Европу, па сада званични Пекинг шаље помоћ у маскама и другој дефицитарној опреми.
Вирус корона (Фото: Агенције) -
Вирус корона (Фото: Агенције)

Она шаље помоћ гдје год је то потребно, укључујући и Србију.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће лично сачекати на аеродрому авион са пошиљком помоћи коју је послао предсједник Кине Си Ђипинг.

Помоћ Пекинга упућена је и у Либерију и на Филипине, а само ове недјеље у Чешку је слетјело 10-ак авиона са дефицитарним медицинским материјалом из Кине.

Министар унутрашњих послова Чешке Јан Хамачек је оцијенио да је Кина једина земља на свијету која је способна да Европу снабдије са толиком количином дефицитарних производа.

Аналитичари оцјењују да је, између осталог, ријеч и о напорима које улаже кинески врх да се наратив о земљи која је "учинила погрешан корак" и "пропустила" вирус у свијет, промијени тако да се Кина сматра нацијом која је одиграла одлучујућу улогу у заустављању ширења пандемије, преноси АП.

Професор права Џулијан Кју са њујоршког Универзитета Хостра оијценио је и да се Кина нада да ће западне земље схватити колико је тешко држати овај вирус под контролом.

Предсједник Србије замјерио је Европској унији, а похвалио Кину за понуђену помоћ након што је у Србији проглашено ванредно стање, а у ситуацији када је ЕУ саопштила да не може да помогне Србији, јер је приоритет помоћ чланицама ЕУ.

- Вјерујем у мога брата и пријатеља Си Ђипинга и вјерујем у помоћ Кине. Европска солидарност је прича за малу дјецу - поручио је Вучић.

- Кина је постигла водећи погодак - оцијенила је Тереза Фалон, оснивач Центра за руске и евро-азијске студије из Брисела и закључила да Србија сматра да спас стиже из Кине.

Кина је упутила 20 милиона долара Свјетској здравственој организацији за борбу против Ковид-19.

У почетку оптужбе на рачун Кине због ширења корона вируса пљуштале су са свих страна, али данас су на удару критика сви од Вашингтона до Техерана.

Јуче је један званичник кинеског Црвеног крста примијетио да је зачуђујуће то што се велики број људи шета по улицама Милана.

Кина сада узвраћа помоћ коју је на почетку епидемије у Вухану добила из 80 земаља.

- Традиционална кинеска особина је на добро узврати још боље - рекао је представник кинеског министарства Генг Шуанг и цитирао Кунфучија: "Ако ми даш брескву, ја ћу теби дати бијели жад у знак пријатељства".

Званични Пекинг послао је помоћ и стручњаке у Италију, али бивши амерички дипломата Даниел Расел, који није усамљен глас, сматра да се помоћ примарно шаље у земље с којима Кина има добру сарадњу, а у које спада и Италија.

Професор на Универзитету за међународне односе у Пекингу Чу Јин каже да је западно поимање јавне дипломатије одувијек имало проблем да хуманитарну помоћ претвори у дипломатски успјех.

- Ако ико вјерује да ће Кина захваљујући помоћи коју шаље успјети да остварити некакав огроман утицај, нисам сигуран. Сматрам да би требало да дозволимо да помоћ донесе добробит, а то би касније свакако могло да утиче позитивно и на кинеску економију ако се ситуација у тим земљама врати у стање од прије епидемије - закључио је професор Чу.