latinica  ћирилица
21/03/2020 |  19:57 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Стевановић: Људи су најзаразнији пред почетак болести

Директор Инфектолошке клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да се очекивало повећање броја заражених вирусом корона и да су људи најзаразнији пред почетак болести.

- Ово је нов вирус, нова болест, нико, осим Кинеза који су прегурали епидемију, не зна о томе пуно, али знамо који су ризици заразе и зато морамо да држимо дистанцу, да се склонимо са улица и свих могућих јавних мјеста - навео је Стевановић.

Он је указао на велики ризик који носи дружење на удаљености мањој од прописане, као и да је сваки пољубац потенцијално смртоносан, јер неко може да не зна да је болестан.

- Морамо да се склонимо са улица и јавних места колико је год могуће. Дјеца нису угрожена као дјеца, не обољевају од тешке клинике слике, али су врло ефикасан расадник инфекција. Морамо зато поштовати јмере - рекао је Стевановић на конференцији за новинаре.

Он је поновио апел грађанима да максимално смање боравак напољу и избјегавају уобичајене социјалне контакте како би допринијели смањењу ризика од ширења заразе.

- Очекивали смо пораст броја заражених. Упркос предузетим мјерама и ограничењима кретања и даље у току дана имамо пуна шеталишта, игралишта, продавнице. То је велики ризик за пренос инфекције - рекао је Стевановић.