latinica  ћирилица
21/03/2020 |  20:30 | Аутор: СРНА

Пашалић: Довољне количине брашна и залиха пшенице

Република Српска име довољне количне брашна, око 16.000 тона ускладиштене пшенице, као и смрзнуто и прерађено месо, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је истакао да Српска има довољне залихе пшенице и да је у сталним разговорима са Владом Србије.

Он је рекао да нема проблема ни са набавком репроматеријала, да има довољно сјемена, ђубрива, а и дизел је нешто јефтинији.

- Наредних дана очекује нас лошије вријеме, али ће око 30. марта наши произвођачи наставити са припремама за прољетну сјетву - рекао је Пашалић за Алтернативну телевизију.

Пашалић је истакао да се пољопривредницима не дугује ни марка, да ће бити креиране мјере да им се помогне, локалним властима је упутио апел да се омасови сјетва.

- Није мудро да се бавимо извозом. Треба да чувамо ресурсе за своје становништво - рекао је Пашалић.

Пашалић је напоменуо да су исплаће подстицаји за прошлу годину у износу од 71 милиона КМ и девет милиона из текуће године, а исплата ће бити настављена.

Он је подсјетио на интервентну мјеру откупа и да је откупљено око 6.000 јунади, а већина је прерађена и замрзнута. "Стопиран је извоз, тако да имамо довољно залиха", истакао је Пашалић.

Он је за Алетрнативну телевизију рекао да се у ситуацији, коју је узроковао вирус корона, најбоље види колико је за једно друштво и државу важна пољопривреда, јер није битно колико нека земља има новца, већ ресурса и да ли може прехранити своје становништво.

Пашалић сматра да би из ове ситуације требало извучи поуку и показати да треба издвајати много више средстава и помагати пољопривредну производњу.

Министар је указао на проблем са набавком сточне хране, јер се њене компоненте најчешће увозе из Србије и Словеније, а тај процес је сада успорен.