latinica  ћирилица
22/03/2020 |  09:28 | Аутор: СРНА

Чампара: Кршење мјера самоизолације кажњавати затвором

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ /ФБиХ/ Аљоша Чампара сматра да се сви који се не придржавају мјера самоизолације кривично санкционишу, па и казнама затвора, те је предложио федералној Влади да хитно усвоји уредбу којима ће то бити регулисано.
Аљоша Чампара (Фото: AljosaChampara) - Фото: Facebook
Аљоша Чампара (Фото: AljosaChampara)Фото: Facebook

- Такво поступање доводи у опасност становништво од могуће заразе вирусом корона и ми то не можемо дозволити. Неодговорне појединце мораћемо кривично кажњавати - рекао је Чампара.

Чампара је предложио Влади ФБиХ да хитно усвоји уредбу о мјерама и радњама на спречавању поступања противно издатим рјешењима и наредбама надлежних органа за вријеме трајања одлуке о проглашењу несреће узроковане појавом вируса корона.

Предложеном уредбом је прописано да ће непоступање бити третирано као кривично дјело које ће се кажњавати казном затвора од три до пет година, а ко ово кривично дјело учини из нехата биће кажњен казном затвора до једне године, преносе федерални медији.

Особе које буду ометале, омаловажавале или непоступале по законитом захтјеву или наређењу службеног лица казниће се за прекршај новчаном казном од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Да би се спријечило изазивање панике међу грађанима и ширење дезинформација у вези са појавом вируса корона, Чампара је у уредби предложио и забрану изношења или преношења лажних вијести или тврдњи.

Према томе би свако ко износи или преноси лажне вијести или тврдње којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера надлежних органа и институција који врше јавна овлаштења, казнити за прекршај од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Предложено је да новчане казне за правна лица која прекрше забрану изношења или преношења лажних вијести или тврдњи буду од 3.000 КМ до 9.000 КМ, а за одговорне особе у правним лицима од 1.000 КМ до 3.000 КМ.

Забрана изношења или преношења лажних вијести или тврдњи односи се и на радње учињене путем средстава јавног информисања, друштвених мрежа или других сличних средстава.

Уредбом су јасно дефинисана питања лишења слободе и притворе, а предложено је да уредба ступи на снагу одмах по усвајању на сједници Владе ФБиХ.

- Највећу корист од усвајања уредбе имаће грађани БиХ. Ово је начин на који можемо натјерати неодговорне појединце на поштовање издатих наредби и спријечити дешавања каква имамо прилику, нажалост видјети у Италији - поручио је Чампара.