latinica  ћирилица
22/03/2020 |  10:03 | Аутор: СРНА

Бећковић: Умјесто литија, на прозоре истурити кандила и иконе

Академик Матија Бећковић рекао је да би у вријеме вируса короне учесници литија против спорног црногорског Закона о слободи вјероисповјести могли на прозоре својих кућа изнијети кандила и славске иконе, као што Италијани износе своју заставу.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Вјерни народ Црне Горе одбрано је своју цркву и на најновије пријетње и вишедеценијске клевете одговорио ћутањем. Тај мук стотина хиљада чуо је читав свијет... Тежак је избор између црногорске власти и вируса короне - рекао је Бећковић за Вечерње новости.

Он је навео да ниједну другу нацију ни вјерску заједницу у Црној Гори не сматрају странцима и туђинцима и окупаторима, као свој народ и своју цркву. "И кад прође корона, заслужили су да до краја живота перу руке", рекао је Бећковић.

Бећковић је оцијенио да су људи толико жељели и маштали да се отуђе, да је Небо услишило те молитве.

- Можемо да се грлимо са телефоном и мазимо са лаптопом. Таман кад смо помислили како смо велики и свемоћни, вирус из шишмиша нас је принудио да атерирамо и подсјетио колико смо важни и незамјењиви - истакао је Бећковић.

Он је рекао да су литије у Црној Гори против спорног Закона о слободи вјероисповјести прва плишана револуција у тој земљи, као "прашко прољеће" за Чехе.

- Док је било колоне у Црној Гори, није било короне. И корона бијеше устукнула пред колоном. Историја ће запамтити колоне, а короне нигдје бити неће - рекао је Бећковић одговарајући на питање како ће се у Црној Гори памтити ово вријеме по колони или корони.

Бећковићу је ових дана изашла нова књига "Црна Гора име једне вере", у издању "Вукитић медије".